Papa Franjo poručio: Rohinja muslimani u Mjanmaru imaju pravo da žive svoju vjeru

“Izbačeni su iz Mjanmara, sele se s jednog mjesta na drugo jer ih niko ne želi. Ali oni su dobri, miroljubivi ljudi. Oni nisu hrišćani. Oni su dobri ljudi. Oni su naša braća i sestre”, kazao je papa Franjo

Papa Franjo (Foto: Youtube/Printscreen)

Papa Franjo je odlučno istakao da Rohinja muslimani u Mjanmaru imaju pravo da “žive svoju vjeru” i kritikovao vladu te zemlje zbog progona pripadnika te zajednice.

U žestokom napadu na režim u Mjanmaru, papa je kazao da su Rohinje izložene torturi “samo zbog toga što žele da žive svoju kulturu i muslimansku vjeru”.

Mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi obećala je da će istražiti te optužbe.

Mjanmar je do sada negirao da je počinio zvjerstva nad muslimanskom manjinom koju čini blizu 1,2 miliona ljudi u sjevernoj državi Rakhine, koji nemaju državljanstvo nijedne države.

Papa Franjo je ove stavove iznio na obraćanju tokom sedmične lekcije katekizma, koja je posvećena opštim hrišćanskim zapovijestima nade i praštanja u cilju stvaranja mira.

Dječak izbjeglica iz reda Rohinja (Foto: Youtube/Printscreen)

“Izbačeni su iz Mjanmara, sele se s jednog mjesta na drugo jer ih niko ne želi. Ali oni su dobri, miroljubivi ljudi. Oni nisu hrišćani. Oni su dobri ljudi. Oni su naša braća i sestre”, dodao je on.

Kako navodi britanski Independent, papa je očigledno ukazivao na prošlosedmični izvještaj UN-ove kancelarije za ljudska prava, u kojem su detaljno navedene tvrdnje o mučenju, silovanju i ubistvima Rohinja, čiji je počinilac vojska Mjanmara.

Vlada te zemlje ograničava pristup lokacijama gdje je prijavljen progon Rohinja, što znači da je veoma teško potvrditi izvještaje iz te regije, piše Al Jazeera.

Svjedoci su govorili o “ubistvu beba, dojenčadi, djece, žena i starijih, pucanju na ljude koje bježe, paljenju čitavih sela, masovnom pritvaranju, masovnom i sistematskom silovanju i seksualnom nasilju, namjernom uništavanju hrane i izvora hrane”, piše u izvještaju UN-a.

Izvještaj je zasnovan na razgovorima sa 204 izbjeglice iz reda Rohinja koje su pobjegle u Bangladeš i govorile o strašnim zločinima koje su, navodno, izvršili pripadnici mjanmarskih snaga bezbjednosti ili civilni borci koji djeluju uz policiju ili vojsku.

Zvanični Yangon odbija da prizna Rohinje kao jednu od etničkih manjina u državi (Foto: Youtube/Printscreen)

“Navodno je osmomjesečna beba ubijena, a njenu majku odjednom je silovalo pet pripadnika snaga bezbjednosti”, objavili su iz UN-a, pozivajući se na svjedoke dešavanja.

Globalno tijelo takođe je navelo kako svjedoci govore da je troje djece, dobi šest godina ili mlađe, “iskasapljeno i ubijeno noževima”.

“Kakva mržnja može nagnati čovjeka da zbode bebu koja plače i traži majčino mlijeko? Kakva je ovo ‘operacija čišćenja’? Kakvi se ciljevi za nacionalnu bezbjednost ovim postižu? Strašna okrutnost kojoj su ova djeca podvrgnuta je nemjerljiva”, kaže u saopštenju Zeid al-Hussein, šef UN-ove kancelarije za ljudska prava.

Zvanični Yangon odbija da prizna Rohinje kao jednu od etničkih manjina u državi i umjesto toga ih karakteriše kao Bengalce, odnosno ilegalne imigrante iz susjednog Bangladeša, iako generacijama žive u Mjanmaru.

Blizu 66.000 osoba pobjeglo je iz većinski muslimanskog sjevernog dijela države Rakhine u Bangladeš od početka navedene operacije. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!