Trpežanin Ernad Ero Muhović, prijatelj svakom dobronamjernom čovjeku, bez obzira ko je i odakle dolazi

Priča o Ernadu Eru Muhoviću, njegovoj supruzi Ermini i njihovoj djeci je, zapravo, i priča o hiljadama drugih iseljenika iz Crne Gore koji su rodnu grudu zamijenili tuđinom, a onda je prihvatili kao svoju domovinu, nikad ne zaboravljajući kraj iz kojeg su otišli…

Ernad Ero Muhović je uspješni luksemburški privrednik, poznati humanista i dobrotvor, desna ruka Zavičajnog kluba “Bihor”… O njegovim dobročinstvima se priča nadaleko, pa je ovaj Trpežanin postao primjer nesebičnosti i altruizma. On je prijatelj svakom dobronamjernom čovjeku na planeti, bez obzira ko je i odakle dolazi.

Muhović je u Luksemburg došao 1992. godine, u posjetu bratu, i silom prilika u toj zemlji ostao da živi.

Rođen je u selu Trpezi, u opštini Petnjica, 1964. godine, od oca Šemsa i majke Fife, rođene Duraković. Majka je bila ćerka nadaleko čuvenog Šefta Durakovića, imućnog bihorskog domaćina kome su i rožajske age i begovi skidali kapu.

Šemso i Fifa su izrodili sedmoro djece – dva sina i pet ćerki.

ŠEST MJESECI RADIO DŽABE DA BI FABRIKA ZAŽIVJELA

A u kakvog je Ernad izrastao čovjeka najbolje svjedoči sljedeća priča.

Krajem osamdesetih godina diplomirani ekonomista iz Trpezi Haćim Duraković došao je na ideju da se u selu izgradi fabrički pogon u kojem bi vrijedne Trpežanke i druge Bihorke tkale ćilime za cijelo tržište bivše Jugoslavije. Okupio je ljude, postigao dogovore sa Opštinom Berane i republikom Crnom Gorom i krenulo se u realizaciju.

Fabrici su dali ime “Mladost”.

Na početku rada fabrike Ernad Muhović i veliki broj njegovih Trpežana dobrovoljno su, punih šest mjeseci, radili u njoj, odričući se ličnih dohodaka, ne bi li fabrika zaživjela i postala ono što se od nje očekivalo – prosperitetan tekstilni pogon u bihorskom kraju.

Ernadova porodica (slijeva): Ćerka Amra, sin Omar, supruga Ermina, Ernad, sin Merlin, kćerka Irma i njen suprug Emko Kalabić

Potom je iz Rožaja za tehničkog direktora došao inženjer tekstila Zeno Sijarić koji je, zajedno sa Haćimom Durakovićem, izradio program proizvodnje. Ubrzo su Sijarić i Ernad Muhović otišli u Sloveniju, u Kamnik, i tamo sa tekstilnom fabrikom „Ideja“ potpisali partnerski poslovni ugovor. Tako je krenula proizvodnja.

Po slovu zakona, tada se moglo raditi i četiri sata dnevno u privatnom angažmanu, pa je Muhović u Makedoniji otvorio privatno preduzeće koje se bavilo trgovinom namještaja.

Nažalost, sve je brzo propalo sa raspadom Jugoslavije.

Moralo se u svijet.

NEPLANIRANI OSTANAK U LUKSEMBURGU

Danas je Ernad Muhović imućni privrednik. Pomaže zavičaj i ljude iz zavičaja. Izuzetno aktivan u ZK “Bihor”. Uvijek vedar i pun ambicija.

Kada je u januaru 1992. došao u Luksemburg, u posjetu bratu Mustafi, Ernad je bio čvrsto riješen da se vrati u Crnu Goru, pa nije prijavljivao boravak. Kada je riješio da se vrati javljeno mu je da ostane, jer je u pojedinim djelovima Jugoslavije buktio rat.

Ernad je nerado ostao. Prijavio se i u Luksemburgu započeo novi život.

Zaposlio se u preduzeću “Valvasori”. U to vrijeme je sa suprugom Erminom imao ćerku Irmu. Kasnije su dobili sina Merlina, a potom blizance Amru i Omara.

Ernad je promijenio nekoliko preduzeća, a danas sa bliskim rođakom Elvisom Ekom Durakovićem posjeduje firmu “M. E. T.”,  koja se bavi svim građeviskim poslovima.

Sa ponosom ističe da je 2006. vrlo predano, punih mjesec dana, radio na organizovanju doseljenika u Luksemburg, kako bi otputovali u Crnu Goru i glasali za njenu nezavisnost.

Najvećim uspjehom Ernad smatra svoju porodicu i veoma je zahvalan supruzi Ermini-Erki koja je najzaslužnija za uspjeh ne samo djece, već i cijele porodice.

Priča o Ernadu Eru Muhoviću, njegovoj supruzi Ermini i njihovoj djeci je, zapravo, i priča o hiljadama drugih iseljenika iz Crne Gore koji su rodnu grudu zamijenili tuđinom, a onda je prihvatili kao svoju domovinu, nikad ne zaboravljajući kraj iz kojeg su otišli.

Faiz Softić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!