Republika Srpska potrošila 30 miliona dolara na lobiranje u SAD

“Javnosti je poznato da smo tokom posljednjih deset godina imali kontakte sa određenim agencijama (u SAD). Zahvaljujući tome, imali smo dobru poziciju Republike Srpske u prošlosti i bili smo u mogućnosti da ponudimo objašnjenja po pojedinim pitanjima”, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik

Milorad Dodik (Foto: Youtube/Printscreen)

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik potvrdio je tačnost istraživačkog izvještaja Bosanskog servisa Glasa Amerike (VOA) da je potrošio gotovo 30 miliona dolara na lobiranje u Sjedinjenim Državama.

Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je novinarima da je moguće da je autonomni entitet bosanskih Srba platio oko 30 miliona dolara firmi za lobiranje kod vlade SAD u Vašingonu.

“Javnosti je poznato da smo tokom posljednjih deset godina imali kontakte sa određenim agencijama (u SAD). Zahvaljujući tome, imali smo dobru poziciju Republike Srpske u prošlosti i bili smo u mogućnosti da ponudimo objašnjenja po pojedinim pitanjima”, rekao je Dodik, a prenosi bosanskohercegovačka agencija Fena.

“To nije puno novca, ako uzmete u obzir vrijeme tokom kog je on potrošen“.

Bosanski servis Glasa Amerike javio je u ponedjeljak da je lider bosanskih Srba potrošio 29.635.062,83 dolara za lobiranje. Izvještaj su prenijeli lokalni mediji i vijest se brzo proširila preko društvenih mreža.

Sekretarijat za finansije SAD je 17. januara uveo sankcije Dodiku zbog aktivne oopstrukcije napora da se implementira Dejtonski sporazim iz 1995. godine, kojim je okončan krvavi konflikt u Bosni i Hercegovini. Sankcije dozvoljavaju vlastima SAD da blokiraju pristup Dodika njegovoj imovini koja je pod jurisdikcijom SAD.

Dodik je svojevremeno bio pohvaljen kao demokratski reformator u BiH, ali su se njegove veze sa SAD i EU pogoršale tokom posljednjih nekoliko godina. U isto vrijeme hvalila ga je Rusija, sa kojom on zagovara bliže političke i ekonomske odnose.

Nedavno je, piše Glas Amerike, Dodik pozvao na nezavisnost Republike Srpske, dovodeći u pitanje legitimnost pravosuđa, a čak je povukao vojnike iz Republike Srpske iz jedinstvene vojske države.

Dodiku je takođe nedavno u ambasadi SAD u BiH odbijen zahtev za izdavanje diplomatske vize, što ga je spriječilo da prisustvuje inauguraciji predsjednika Donalda Trampa. Dodik je tvrdio da je zvanično bio pozvan da prisustvuje događaju. Ipak, ispostavilo se da je riječ o pozivu za prisustvo privatnom balu koji su sponzorisale religiozne i konzervativne grupe. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!