Istaknuti kulturni stvaralac: Miladin Šobić dobija nacionalnu penziju

Šobić je dobio Trinaestojulsku nagradu, iako je bio na spisku kandidata za nagradu za životno djelo. Legendarni kantautor je samim tim postao nosilac prava na nacionalnu penziju u iznosu od 715 eura, koja se dodjeljuje na osnovu Uredbe o kriterijumima i načinu dodjeljivanja statusa istaknuti kulturni stvaralac, a koja je donesena 2009. godine

Na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore, crnogorski kantautor Miladin Šobić dobiće status istaknutog kulturnog stvaraoca, saznaje portal Onogošt.

Autor brojnih legendarnih numera, poput “Od druga do druga”, “Sunce tebi, sunce meni”, “Kad bi došla Marija”, 2016. je dobio Trinaestojulsku nagradu, iako je bio na spisku kandidata za nagradu za životno djelo, pišu “Vijesti”.

Legendarni kantautor je samim tim postao nosilac prava na nacionalnu penziju u iznosu od 715 eura, koja se dodjeljuje na osnovu Uredbe o kriterijumima i načinu dodjeljivanja statusa istaknuti kulturni stvaralac, a koja je donesena 2009. godine.

Predsjednik žirija Gojko Kastratović tada je kazao “Vijestima” da su predlagači Šobića kandidovali za godišnju i nagradu za životno djelo, ali da je njegovo ime, prilikom sastavljanja saopštenja, greškom izostavljeno sa godišnje liste.

On je obrazložio da su to kasno primijetili i da su predlagači Šobića opravdano negodovali zbog toga.

Šobićevu kandidaturu tada je podržalo deset hiljada građana, koji su potpisali peticiju.

“Kako piše u Uredbi, dobitniku Trinaestojulske nagrade pripada naknada od jedne i po prosječne mjesečne zarade. U Uredbi se navodi da se status istaknuti kulturni stvaralac može dodijeliti umjetniku i stručnjaku čije je djelo i stvaralaštvo od izuzetnog značaja za kulturu Crne Gore”, piše Onogošt.

Uslov za dobijanje statusa istaknutog kulturnog stvaraoca je da pomenuti umjetnik ima najmanje pet relevantnih domaćih i/ili međunarodnih stručnih i društvenih nagrada, od kojih je jedna državna nagrada Crne Gore.

Naknada istaknutom kulturnom stvaraocu je lično pravo i ne može se prenositi na drugo lice. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!