Mihail Gorbačov upozorio: Sve izgleda kao da se svijet priprema za rat

“Ruske i NATO snage i naoružanje, koje su nekad jedne druge gledale iz udaljenosti, danas su raspoređene vrlo blizu jedne drugima, kao da će zapucati jedne na druge jer su u dometu. I dok se državni budžeti naprežu da bi ljudima osigurali osnovne potrebe, sve se više novca troši na vojsku”, napisao je Gorbačov za američki magazin “Time”

Posljednji predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov napisao je zabrinjavajući tekst za američki magazin “Time”, u kojem apeluje na zaustavljanje nove trke u naoružanju između Rusije i SAD-a.

“Današnji svijet zatrpan je problemima. Ljudi koji donose odluke i određuju politike čine se zbunjenima i izgubljenima. No, nijedan problem danas nije važniji od militarizacije politike i nove trke u naoružanju. Zaustavljanje te opasne trke mora biti naš prvi prioritet. Sadašnja situacija postala je previše opasna”, navodi Gorbačov.

Bivši sovjetski predsjednik je napisao i da je “sve više vojnika, tenkova i oklopnjaka koji se dovlače u Evropu”.

“Ruske i NATO snage i naoružanje, koje su nekad jedne druge gledale iz udaljenosti, danas su raspoređene vrlo blizu jedne drugima, kao da će zapucati jedne na druge jer su u dometu. I dok se državni budžeti naprežu da bi ljudima osigurali osnovne potrebe, sve se više novca troši na vojsku. Lako se nalazi novac za sofisticirana oružja čija je destruktivna moć uporediva s oružjem masovnog uništenja, za podmornice čija jedna salva može da uništi polovinu kontinenta, baš kao i za odbrambene raketne sisteme koji podrivaju stratešku stabilnost”, napisao je Gorbačov, prenosi Radio Slobodna Evropa.
On je dodao da “političari i vojni funkcioneri zvuče sve ratobornije, a da su odbrambene doktrine sve opasnije”.

“Komentatori i TV lica pridružuju se huškačkom horu. Sve to izgleda kao da se svijet priprema za rat”, upozorava Gorbačov.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!