Hrabri vatrogasac: Božo na Božić spasio Mijaza iz bunara dubokog 20 metara!

„Kad sam se spustio radnik je bio u svjesnom stanju. Prvo što me pitao- hoću li umrijeti ovdje? Rekao sam mu – nećeš. Značilo mi je da ostane svjestan. Razgovarao sam sa njim, rekao mi je da ne oseća, ni ruke, niti noge. Pitao sam ga za porodicu, kazao je da ima i unuke”, ispičao je Pejović

Za hrabrog vatrogasca Boža Pejovića (35) nije bilo dileme da se na temperaturi ispod nule spusti u bunar dubok 20-tak metara i sa kolegama izvuče radnika Elektrodistribucije Mijaza Mehovića (45) kome su spasili život.

„Kada su mi kolege na Božić javili da je čovjek upao u bunar, u Pečuricama, ostavio sam porodicu da praznuje, uzeo svoju opremu i nas petorica smo krenuli vatrogasnim vozilom. Kolege su mi ispričale da je radnik Distrubicije pokušavajući da otkloni kvarove na mreži upao u bunar. Nismo znali šta nas čeka, ali i samo putovanje do Pečurica bilo je otežano zbog leda na drumu koji je usporavao vožnju, a svaki minut u ovakvim situacijama je dragocjen. Kad su mi javili da je upao u bunar, pomišljao sam – Bože, da li živ!? Napolju hladno, ciča zima, jak olujni vetar”, ispričao je za Novosti Božo Pejović.

Kad je stigla ekipa vatrogasaca: Božo, Nenad Krstić, Mihailo Jovović, Vladimir Đuranović, Balša Budimić, Branko Jelić, na mjestu nezgode već su bila kola Hitne pomoći i policija.

„Dogovorili smo se da se ja spustim pošto sam ranije bio na obuci za spasavanje u ovakvim situacijama. Izuo sam patike, skinuo farmerice da imam nešto suvo obući kad ‘izađem’ iz bunara. Opasao sam potrebnu opremu, vezao se i počelo je spuštanje. Plašio sam se da neće biti dovoljno kanapa, no bilo je“, kaže Božo dodajući da mu je laknulo kad su mu rekli da je čovek živ, te da u bunaru nema vode.

Foto: Facebook

„Kad sam se spustio radnik je bio u svjesnom stanju. Prvo što me pitao- hoću li umrijeti ovdje? Rekao sam mu – nećeš. Značilo mi je da ostane svjestan. Razgovarao sam sa njim, rekao mi je da ne oseća, ni ruke, niti noge. Pitao sam ga za porodicu, kazao je da ima i unuke. Na malom prostoru, umijeće je povrijeđenog čovjeka ‘mobilisati’, pravilno vezati pojas, kanape. Jednim kanapom bio sam ja vezan, drugim sam vezao povrijeđenog radnika i u kordinaciji sa kolegama i policijom počelo je istovremeno izvlačenje obojice. Morao sam ga pridržavati. Sam čin izvlačenja trajao je oko 20-tak minuta i uspješno je okončan“, ispričao je Božo ističući da se sve teškoće i komplikacije brzo zaborave kad čovjeka obuzme zadovoljstvo pošto spasi ljudski život.

Inače, bunar prečnika oko jednog metra je u ravni sa zemljom, zarastao u korov, te ga radnik Elektrodistribucije nije ni primijetio dok je pješačio do obližnjeg stuba sa kolegom. Svakako bila je sreća za radnika što u bunaru nije bilo vode jer na temperaturama ispod nule pitanje je koliko bi izdržao.

Doktorka Svetlana Lana Vučetić kazala je za Novosti da je Mijaz Mehović u Opštu bolnicu Bar dovezen je svjesnom stanju gdje su ljekari konstatovali povrede kičmenog stuba, frakture rebara… Zbog prirode povreda upućen je na dalje liječenje u Klinički centar Podgorica gdje se oporavlja. Prema procjeni ljekara mogao bi da hoda za dva- tri mjeseca.

Zahvaljujući hrabrosti Boža i njegovih kolega vatrogasaca, policiji i lekarima, a i sreći, Mijaz Mehović, Božić može da slavi kao drugi rođendan!

Izvor: Jedro.me

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!