Nova knjiga Faiza Softića: “Dok vode teku”

“Po logici stvari, oko dobrih pisaca uvijek se ‘otimaju’ nacionalne književnosti. Takav je slučaj i sa Faizom Softićem, čija se poezija može čitati sa nacionalnim predznakom crnogorske, bošnjačke, ali i sa regionalnim predznakom bihorske. Softić zbilja po osobenostima svoje poezija jeste sve od pomenutog, no i mnogo više od toga; te možda u tom višem možda se nalazi najjednostavniji način za svrstavanje njegove pripadnosti, pa možemo zaključiti da je najbolje da ga čitamo kao evropskog pisca”, piše u recenziji Ksenije Rakočević

Zbirka poezije poznatog pisca Faiza Softića, “Dok vode teku”, izašla je u izdanju NVO Centar za kulturu Bihor.

Zbirku čini 90 pjesama, koje su podijeljene u tri poglavlja.

Recenzenti Sofićeve knjige su Ksenija Rakočević, Enes Halilović i Miljenko Jergović.

Softić je čitalačkoj publici poznat po proznim djelima koja su prevođena na nekoliko stranih jezika.

Prema riječima književnih kritičara, Softić odlično plovi i u vodama poezije. To je do sada pokazao kroz knjige poezije “Strašan je zid bez sjene”, “Čovjek na rasputici” i najnovijom knigom “Dok vode teku”, javlja radiopetnjica.me.

“Po logici stvari, oko dobrih pisaca uvijek se ‘otimaju’ nacionalne književnosti. Takav je slučaj i sa Faizom Softićem, čija se poezija može čitati sa nacionalnim predznakom crnogorske, bošnjačke, ali i sa regionalnim predznakom bihorske. Softić zbilja po osobenostima svoje poezija jeste sve od pomenutog, no i mnogo više od toga; te možda u tom višem možda se nalazi najjednostavniji način za svrstavanje njegove pripadnosti, pa možemo zaključiti da je najbolje da ga čitamo kao evropskog pisca”, piše u recenziji Ksenije Rakočević.

Zanimljiv osvrt na Softićev kniževi rad imao je pisac iz Novog Pazara Enes Halilović.

“Softić ima jednu osobinu koja se rijetko nalazi među savremenim pjesnicima – ima humor, a humor u poeziji je kruna poezije. Ova knjiga vrvi od antologijskih pjesama i može se čitati od početka ka kraju, s kraja ka početku, na preskok. Može se čitati po jedna pjesma na dan. I to je dovoljno, jer svaka od ovih pjesama krije dugo i bolno posmatranje koje se stropoštalo ko lavina u desetak ili dvadeset stihova”, zapisao je Halilović.

Faiz Softić je rođen 1958. godine u Vrbama u Bihoru. Školovao se u rodnom kraju, Mostaru i Sarajevu. Glavni i odgovorni je urednik revije “Bihor”, koja izlazi u Luksemburgu gdje Softić živi i stvara.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!