Al Jazeera: Puljić o Trumpovom “ratu” sa obavještajnim službama (VIDEO)

Utvrđeno je da su ruski hakeri došli do podataka iz obje stranke, ali su prezentovani isključivo mailovi Demokratske stranke. Prema još nepotvrđenim nalazima CIA-e, nije pronađena direktna veza Kremlja sa hakerima, ali se navodi da su ruske vlasti i ranije koristile posrednike za ovakvu vrstu cyber napada

Tokom izborne kampanje, predsjednik SAD-a Barack Obama, tražio je od CIA-e da istraži navode o ruskim hakerskim napadima i njihovom mogućem uticaju na američke izbore. 

U istrazi se navodi kako cilj napada ruskih hakera nije bilo potkopavanje povjerenja u američki izborni sistem, nego izbor Donalda Trumpa za predsjednika.

Utvrđeno je da su ruski hakeri došli do podataka iz obje stranke, ali su prezentovani isključivo mailovi Demokratske stranke. Prema još nepotvrđenim nalazima CIA-e, nije pronađena direktna veza Kremlja sa hakerima, ali se navodi da su ruske vlasti i ranije koristile posrednike za ovakvu vrstu cyber napada.

Kako prenosi portal Al Jazeera Balkans, Obama je tražio da konačni izvještaj CIA-e bude na njegovom stolu prije nego što napusti Bijelu kuću.

Više informacija o CIA-oj istrazi ima Ivica Puljić iz Washingtona.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!