CEDEM: 46,8% građana smatra da se CG kreće pogrešnim putem, 33,1% nezadovoljno radom Vlade (VIDEO)

Da se Crna Gora kreće pogrešnim putem smatra 46,8 odsto građana, pokazuje drugo godišnje istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) – “Političko javno mnjenje Crne Gore”.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić kazala je na konferenciji za medije da 24,6 odsto građana smatra da država ide pravim putem a 28,6 nema stav.

Oko 33,1 odsto građana je nezadovoljno radom Vlade, što je najgora ocjena neke Vlade otkad CEDEM radi mjerenja, prenose “Vijesti”.

Najbolje ocijenjeno ministarstvo je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, a najgore Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Programski menadžer CEDEM-a Marko Pejović rekao je da je na pitanje da li podržavaju članstvo u EU, više od 70 odsto građana reklo da podržava, 12 odsto ne, dok 17 odsto nema stav po tom pitanju.

Rezultat je gotovo identičan junskom istraživanju.

Članstvo u NATO podržava 46 odsto, a 31 odsto smatra da državi nije mjesto u tom savezu.

Kada je riječ o spoljnoj politici, 40 odsto građana smatra da se Crna Gora ne treba oslanjati na Srbiju, pa potom na Kinu,Rusiju i SAD.

Da treba da se oslanja na SAD smatra 29,4 odsto građana, a potom takođe slijede Srbija, Rusija kao zemlje na koje građani smatraju da Crna Gora treba da se osloni.

Program Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) “Evropa sad” bi podržalo 40 odsto građana, a isti procenat sumnja u to, dok 22,9 odsto pozdravlja plan, ali se boje da će to dovesti do štete po ekonomiju.

Na pitanje u kojoj mjeri Vlada suzbija pandemiju koronavirusa, 40 odsto smatra da to Vlada i nadležne institucije ne rade efikasno, dok 27,8 odsto nema stav.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1.022 ispitanika od 1. do 12.decembra 2021.godine.

Foto: Milena Bešić (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!