Matematički genije sa Balkana: Sjeničanin Irfan Glogić riješio problem star deset godina

Glogić je dobitnik predsjedničke stipendije, najprestižnije nagrade za istraživački rad koju dodjeljuje Državni univerzitet u Ohaju, gdje pohađa doktorske studije

Sarajevski student Irfan Glogić dobitnik je predsjedničke stipendije, najprestižnije nagrade za istraživački rad koju dodjeljuje Državni univerzitet u Ohaju, gdje pohađa doktorske studije.

Matematički genije sa Balkana, dobitnik Zlatne značke Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i stipendista Fondacije “Izvor nade”, u svom prvom istraživačkom radu u SAD riješio je problem star deset godina, koji će doprinijeti boljem razumijevanju nastanka crne rupe kao kosmičkog fenomena.

Svojim radom svrstao se među 20 najuspješnijih doktoranata univerziteta sa 94 doktorska programa.

“Riješio sam problem koji je bio otvoren deset godina, a ima direktan uticaj na razumijevanje procesa formiranja crne rupe. To je bio svojevrstan proboj na tom polju, jer metoda koju sam razvio omogućava elegantan tretman problema koji su godinama stajali neriješeni. To je, takođe, stavilo mene i moju istraživačku grupu u poziciju pionira u ovoj oblasti i veoma sam uzbuđen zbog projekata i otkrića koja nam predstoje”, kaže Glogić, inače rođeni Sjeničanin.

Dodaje da ova nagrada predstavlja podsticaj, ali mu je mnogo vrijedniji osjećaj koji je imao nakon što je riješio problem. 

“Ne postoji priznanje koje će me više motivisati od osjećaja zadovoljstva nakon predavanja kojim sam uspio barem djelimično na studente da prenesem svoju fascinaciju i ljubav prema univerzalnom jeziku kojim priroda komunicira sa nama”, ističe Glogić, prenosi portal avaz.ba.

Studentima u BiH poručuje da je veoma bitno steći znanje, ali ga što prije i praktično primijeniti.

“Prilike se ne čekaju i ne nude, već se traže i stvaraju”, kaže Glogić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!