Kako se Azra Bašić skrivala u Americi i kako je uhapšena

Prvi korak u lociranju Azre Bašić, međutim, nisu napravili istražni organi u BiH, nego članovi porodice ubijenog Blagoja Đuraša, čiji su posmrtni ostaci pronađeni 2003. godine pored magistralnog puta Doboj – Derventa

Sjedinjene Američke Države izručile su 22. novembra Bosni i Hercegovini Azru Bašić, koja je osumnjičena za ratne zločine u BiH. Prvi korak u njenom lociranju nisu napravili istražni organi BiH, već članovi porodice Blagoja Đuraša iz Dervente, za čije ubistvo se tereti osumnjičena.

Predstavnici pravosuđa BiH preuzeli su Azru Bašić na sarajevskom aerodromu poslije pet godina i osam mjeseci od njenog hapšenja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pripadnici američkog FBI-a uhapsili su osumnjičenu u martu 2011. godine u gradiću Stentonu u državi Kentaki, gdje se predstavljala kao Issabell Bašić.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Azra Bašić se tereti za ubistvo Blagoja Đuraša i mučenje većeg broja civila srpske nacionalnosti koji su bili zarobljeni u bivšem Domu JNA u centru Dervente.

Zločine koji joj se stavljaju na teret Bašić je počinila od aprila do juna 1992. godine.

Nakon rata napustila je BiH i sa suprugom emigrirala u Sjedinjene Države. U Tužilaštvu BiH navode da je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti Sjedinjenih Država locirana, uhapšena i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o učešću u ratu u BiH.

“Tužilaštvo BiH se zahvaljuje vlastima Sjedinjenih Američkih Država na pomoći u lociranju, izručenju i procesuiranju navedene osumnjičene. Tužiteljstvo BiH sa partnerskim agencijama i institucijama širom svijeta intenzivno radi na pronalasku i izručenju BiH i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine koji se od pravde pokušavaju sakriti u inostranstvu i taj proces ćemo nastaviti s ciljem da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni”, kaže portparol ove pravosudne institucije Boris Grubešić.

Radio Slobodna Evropa prenosi da prvi korak u lociranju Azre Bašić, međutim, nisu napravili istražni organi u BiH, nego članovi porodice ubijenog Blagoja Đuraša, čiji su posmrtni ostaci pronađeni 2003. godine pored magistralnog puta Doboj – Derventa.

“Ona je otišla za Orašje i tu se vjenačala sa Nedžadom Bašićem, derventskim berberinom, i to je bio jedan trag po kojem smo mi nju identifikovali. Oni su zajedno poslije 1995. godine otišli u Ameriku. Preko Nedžada Bašića, koji je sada pokojni, došli smo do njene adrese i nekih njenih podataka koji su bili osnov da se napravi potjernica, da se krene u potragu za izručenjem“, priča Slaviša Đuraš, sin pokojnog Blagoja.

Poslije prijave o boravku osumnjičene u Sjedinjenim Američkim Državama, istragu je započelo Okružno tužilaštvo u Doboju, nakon čega je slučaj preuzelo Tužilaštvo BiH.

„Došlo je vrijeme poslije 24 godine da se to završi. Ovo se očekivalo i dosta ranije, ali evo ni sad nije kasno. Mislim da je jako dobra stvar što je izručena sada i mislim da će ona otvoriti i pitanje komandne odgovornosti nekih ljudi u Derventi”, kaže Đuraš.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika u Derventi Drago Knežević kaže da je osumnjičena na izuzetno okrutan način počinila zločine u tom gradu tokom 1992. godine, zbog čega treba da odgovara i bude kažnjena.

“Ona je došla sa Riječkom brigadom. Azra Bašić je zaklala Blagoja Đuraša i, bez obzira na vjeru i naciju, ko god je počinio zločin treba da se privede sudu, tako i ta Azra Bašić. Sretan sam što je izručena i što će doći pred sud pravde da odgovara za ono što je počinila”, ističe Knežević.

Nakon njenog hapšenja u Sjedinjenim Američkim Državama u martu 2011. godine nadležni u Hrvatskoj su naveli da Azra Bašić nije bila pripadnica Hrvatske vojske.

Prema informacijama iz istrage Okružnog tužilaštvu u Doboju, ona je u Derventu stigla u sklopu jedne formacije sastavljene od dobrovoljaca iz Rijeke, gdje je 1959. godine rođena kao Azra Alešević.

Poslije lociranja osumnjičene u SAD, pravosuđe BiH za njom je raspisalo potjernicu, a američke vlasti sprovele su postupak njene ekstradicije i izručenja Bosni i Hercegovini.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!