SAD: Umro Radoš Stevlić, posljednji atentator na Tita

“Kao i moji saborci, smatrao sam da je Josip Broz lažni car Šćepan Mali i da ne zaslužuje da vlada Srbijom. Sa druge strane, bio sam svestan da po našoj vjeri nemam pravo da oduzmem čovjeku život i možda je bolje što se sve završilo kako i jeste. I da smo ga tada likvidirali, ništa se ne bi promijenilo”, kazao je ranije Stevlić

Foto: Aktuelno.net

Stevlić je javnosti bio poznat zbog pokušaja atentata na dugogodišnjeg predsjednika bivše Jugoslavije, Josipa Broza Tita, zbog čega je osuđen na deset godina robije koju je odslužio u američkom zatvoru.

Rođen je u selu kod Čačka, Bogoslovski fakultet završio je u Beogradu, odakle je, preko Austrije i Italije, otišao u Ameriku.

“NIŠTA SE NE BI PROMIJENILO”

Prošle godine je za beogradske medije govorio o hapšenju prije 40 godina u Chicagu i o tome zašto je učestvovao u atentatu na Tita.

“Kao i moji saborci, smatrao sam da je Josip Broz lažni car Šćepan Mali i da ne zaslužuje da vlada Srbijom. Sa druge strane, bio sam svestan da po našoj vjeri nemam pravo da oduzmem čovjeku život i možda je bolje što se sve završilo kako i jeste. I da smo ga tada likvidirali, ništa se ne bi promijenilo”, kazao je on tada.

Kako je naveo, jugoslovenska vlada je tih godina State Departmentu u Washingtonu uputila spisak s imenima 146 osoba, sa zahtjevom da ih američke vlasti uhapse.

“State Department je odgovorio ovima u Beogradu da ne mogu da hapse toliki narod, da je to puč vojske, pa se sve svelo na nas šestoricu: Nikolu Kavaju, Stojiljka Kajevića, Boška Radonjića, Životija Savića, Nikolu Živovića i moju malenkost. Glavna optužba bila je pokušaj ubistva Josipa Broza Tita”, rekao je tada Stevlić.

“KAVAJA SVE UPROPASTIO”

Kako piše portal balkans.aljazeera.net, po dolasku u SAD radio je u jednoj fabrici u Chicagu, ali je vrlo brzo kupio restoran sa 70 mjesta i sobama za izdavanje i istovremeno počeo da razvija privatni posao s prodajom kuća.

“Odmah sam se obreo u našem emigrantskom krugu i brzo postao predsjednik Crkvenoškolske opštine Sveti Nikola u Chicagu. Svake godine kupovao sam po jednu kuću, dok me 1976. godine nisu uhapsili agenti Federalnog istražnog biroa”, ispričao je Stevlić.

O suđenju u Čikagu je rekao: “Kavaja je odmogao i sebi i ostalima. Protiv mene su imali osam tačaka optužbe, Kajevića devet, a protiv Kavaje pet. Moja maksimalna kazna mogla je da bude 65 godina, Nikolina 35. Ali, na kraju su meni dali deset, a njega je sudija osudio na 20 godina, zato što je svojim jezikom upropastio čitavu stvar”, rekao je tada Stevlić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!