SAD: Umro Radoš Stevlić, posljednji atentator na Tita

“Kao i moji saborci, smatrao sam da je Josip Broz lažni car Šćepan Mali i da ne zaslužuje da vlada Srbijom. Sa druge strane, bio sam svestan da po našoj vjeri nemam pravo da oduzmem čovjeku život i možda je bolje što se sve završilo kako i jeste. I da smo ga tada likvidirali, ništa se ne bi promijenilo”, kazao je ranije Stevlić

Foto: Aktuelno.net

Stevlić je javnosti bio poznat zbog pokušaja atentata na dugogodišnjeg predsjednika bivše Jugoslavije, Josipa Broza Tita, zbog čega je osuđen na deset godina robije koju je odslužio u američkom zatvoru.

Rođen je u selu kod Čačka, Bogoslovski fakultet završio je u Beogradu, odakle je, preko Austrije i Italije, otišao u Ameriku.

“NIŠTA SE NE BI PROMIJENILO”

Prošle godine je za beogradske medije govorio o hapšenju prije 40 godina u Chicagu i o tome zašto je učestvovao u atentatu na Tita.

“Kao i moji saborci, smatrao sam da je Josip Broz lažni car Šćepan Mali i da ne zaslužuje da vlada Srbijom. Sa druge strane, bio sam svestan da po našoj vjeri nemam pravo da oduzmem čovjeku život i možda je bolje što se sve završilo kako i jeste. I da smo ga tada likvidirali, ništa se ne bi promijenilo”, kazao je on tada.

Kako je naveo, jugoslovenska vlada je tih godina State Departmentu u Washingtonu uputila spisak s imenima 146 osoba, sa zahtjevom da ih američke vlasti uhapse.

“State Department je odgovorio ovima u Beogradu da ne mogu da hapse toliki narod, da je to puč vojske, pa se sve svelo na nas šestoricu: Nikolu Kavaju, Stojiljka Kajevića, Boška Radonjića, Životija Savića, Nikolu Živovića i moju malenkost. Glavna optužba bila je pokušaj ubistva Josipa Broza Tita”, rekao je tada Stevlić.

“KAVAJA SVE UPROPASTIO”

Kako piše portal balkans.aljazeera.net, po dolasku u SAD radio je u jednoj fabrici u Chicagu, ali je vrlo brzo kupio restoran sa 70 mjesta i sobama za izdavanje i istovremeno počeo da razvija privatni posao s prodajom kuća.

“Odmah sam se obreo u našem emigrantskom krugu i brzo postao predsjednik Crkvenoškolske opštine Sveti Nikola u Chicagu. Svake godine kupovao sam po jednu kuću, dok me 1976. godine nisu uhapsili agenti Federalnog istražnog biroa”, ispričao je Stevlić.

O suđenju u Čikagu je rekao: “Kavaja je odmogao i sebi i ostalima. Protiv mene su imali osam tačaka optužbe, Kajevića devet, a protiv Kavaje pet. Moja maksimalna kazna mogla je da bude 65 godina, Nikolina 35. Ali, na kraju su meni dali deset, a njega je sudija osudio na 20 godina, zato što je svojim jezikom upropastio čitavu stvar”, rekao je tada Stevlić.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!