Ministar policije saopštio: Otisci tri osobe na oružju nađenom u blizini Vučićeve kuće

„Nađeni su mešani, parcijalni tragovi“, rekao je Stefanović, ističući kako su ti tragovi bili jedni preko drugih i kako će ih biti teško uzorkovati i identificirati

Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović potvrdio je danas kako su na oružju nađenom u blizini porodične kuće premijera ove države Aleksandra Vučića u Jajincima nađeni DNK tragovi najmanje tri osobe.

„Nađeni su mešani, parcijalni tragovi“, rekao je Stefanović, ističući kako su ti tragovi bili jedni preko drugih i kako će ih biti teško uzorkovati i identificirati.

Stefanović je na skupštinskom Odboru za odbranu i unutrašnje poslove rekao kako nisu svi tragovi nađeni na svim komadima oružja.

„Veoma je malo verovatno da je neko samo doneo oružje u šumu, postoje dva ili tri scenarija šta se desilo“, dodao je.

Prema njegovim riječima, zolja je proizvedena vjerovatno u fabrici namjenske industrije u Srbiji u vrijeme SFRJ i ona je zatim dospjela u Doboj.

Bitni tragovi

Ranije je zamjenik načelnika Nacionalnog kriminalističkog centra Dragan Mijović rekao kako svi detalji DNK analize uzoraka uzetih sa oružha neće biti odmah poznati javnosti.

On je pojasnio kako je bitno za tragove, koji trebaju dobiti status materijalnih dokaza, ne samo da se otkriju, već i moment kada će se objaviti javnosti, javlja Tanjug.

„Policija ima prednost u odnosu na počinioce tako što dolazi do tragova, ako se objavi prerano policija gubi tu prednost. Počinioci mogu da utiču na svedoke, unište dokaze“, rekao je Mijović gostujući na TV Pink.

On je pojasnio kako se ispitivanja još rade, kako je dopuna uviđaja bila jučer, a da je uviđaj započeo u subotu po mraku, te kako forenzičari traže sve što može ukazati na počinioce, a to su otisci, DNK materijal…

Nastojanja Zapada

Bivši direktor Bezbjedonosno-informativne agencije (BIA) Andreja Savić kaže kako se nije smjelo dogoditi da se takav arsenal naoružanja nađe u blizini kuće visokog državnog funkcionera, te kako to ukazuje na ozbiljne propuste službi sigurnosti.

„Ne može se samo fizičkom zaštitom ostvariti bezbednost štićenih ličnosti. Ključ svega je u prikupljanju obaveštajnih i kontraobaveštajnih podataka. Ako nemate obaveštajne podatke, vi ste u problemu. Treba doći do namera počinioca“, naglašava Savić.

Dodaje kako je takav arsenal oružja ozbiljan signal, te kako stvari ne treba podcijeniti već slučaj treba istražiti do kraja.

On kaže kako je posljednjih godina primjetna razgradnja nacionalnog sistema sigurnosti i primjećuje kako je Srbija u procesu pridruživanja i otvorenosti zaboravila na nacionalne interese.

„Posle 2000. godine imali smo snažna nastojanja zemalja sa Zapada koje su sugerisale da idemo ka ukidanju pojedinih službi bezbednosti“, pojašnjava Savić.

Dodaje kako najviši državni funkcioneri trebaju koristiti rezidencije zbog sigurnosti, a time se i službama koje ih štite olakšava posao.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!