Devet mjeseci od nestanka: Od Ismeta Kanjiže ni traga

Šta je Kanjiži moglo da se dogodi, nakon što je poslije tročasovnog zadržavanja u kosovskopoljskoj policijskoj stanici prevezen do centra, ali ne i do stana njegovih rođaka kod kojih je bio u gostima, nije jasno ni bezbjednosnim stručnjacima, a još manje Ismetovoj familiji

Od ponoći između 20. i 21. januara niko još nije uspio da makar iole razložnije razjasni kako su se, nekoliko sati kasnije, izgubili svi tragovi Ismeta Kanjiže, 52-godišnjeg invalidskog penzionera, crnogorskog državljanina iz Gusinja.

Dosadašnja policijska istraga na Kosovu ni poslije devet mjeseci nije dala nikakve rezultate, piše “Pobjeda”.

Šta je Kanjiži moglo da se dogodi, nakon što je poslije tročasovnog zadržavanja u kosovskopoljskoj policijskoj stanici prevezen do centra, ali ne i do stana njegovih rođaka kod kojih je bio u gostima, nije jasno ni bezbjednosnim stručnjacima, a još manje Ismetovoj familiji. Njegov mlađi brat Enis, u nekoliko razgovora za “Pobjedu”, otvorio je još cijeli niz dilema.

ČUDNI POSTUPCI

“Kada je, nešto manje od sat iza ponoći, već morao da bude priveden sa kružnog toka u Kosovom Polju, gdje je čekao brata od tetke koji je pošao u obližnji kiosk brze hrane, zašto je u policiji zadržan gotovo tri sata, a zatim bez ikakvih prethodnih provjera odvezen na lokaciju udaljenu više od dva i po kilometra, na kojoj inače nije bio zatečen kada je privremeno lišen slobode”, pitao se mlađi Kanjiža.

“Zar nije bilo logično”, smatra on, “da ga patrola otprati do stana rođaka, tim prije što je bio cik zore, a uz to i gotovo 20 stepeni ispod nule”.

Ismetov brat se javno čudio i odnosu policajaca prema stranom državljaninu, koji je imao validna dokumenta i, kako je tokom saslušanja utvrdio dežurni inspektor, nije predstavljao bezbjednosnu prijetnju ni opasnost po javni red i mir ili imovinu građana i Republike Kosovo. Tokom privođenja i saslušanja bio je miran, bez trunke agresivnosti, a policajcima je objasnio ko je, odakle je i kod koga privremeno, kao gost, boravi.

NIŠTA VAŽNO

Čudila ga je i činjenica da mu sve vrijeme višemjesečne istrage nije bio dostupan snimak sa kamera koje “kontrolišu” upravo dio Kosova Polja kojim se, nakon izlaska iz policijskog automobila, kretao njegov brat.

Prema njegovim informacijama, policija je nekoliko dana poslije Ismetovog nestanka izuzela video zapise, analizirala ih, vjerovatno i dostavila višim istražnim instancama, ali o rezultatima tog dijela istražnog postupka porodica do sada nije obavještavana. Enis se, kako kaže, obraćao na mnoge nadležne adrese, ali osim uobičajene kratke poruke da je “istraga u toku” nije mogao da sazna ništa važno što bi moglo da uputi na sudbinu njegovog brata.

U stalnom je kontaktu i sa crnogorskom ambasadom u Prištini, a sve učestalije se obraća i brojnim međunarodnim misijama, stranim i domaćim humanitarnim i drugim nevladinim organizacijama na Kosovu.

Uvjeren je da se nešto mora uraditi, bez obzira na protok vremena.

“Od portage za bratom nikada neću odustati”, izričit je on.

Vezani tekstovi

Od Ismeta Kanjiže ni traga ni glasa: Kosovska policija odgovorna za nestanak Gusinjanina

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!