“Crna subota”: Na današnji dan prije 54 godine svijet je bio najbliži atomskom ratu, mir je sačuvao jedan čovjek

Američki razarač, u misiji blokade Kube, signalnim dubinskim bombama natjerao je sovjetsku podmornicu B-59 da isplovi na površinu. Amerikanci nisu znali da podmornica posjeduje nuklearno oružje i to je moglo da bude kobno. Nuklearni rat spriječio je Vasilij Aleksandrovič Archipov, koji je imao ovlašćenje da odgovori na napad, ali se suprotstavio (kao jedini među tri visoka oficira na podmornici) bez dodatnih konsultacija iz Moskve

Kubanska kriza 1962. godine prijetila je opštem uništenju naše planete, jer nikad dotad svijet nije bio bliži atomskom ratu.

Sve je počelo pokušajem stacioniranja sovjetskih nuklearnih raketa na Kubi. Sredinom oktobra 1962. američki špijunski avioni Lockheed U-2 više puta snimaju raketne baze na Kubi i otkrivaju sovjetske tehničare i vojnike kako u blizini San Cristobala postavljaju lansirne rampe za sovjetske rakete dugog i srednjeg dometa SS-4 i SS-5.

Uslijedila je američka blokada Kube, najave sovjetske blokade zapadnog Berlina. Događaji su eskalirali 27. oktobra 1962, kada je svijet bio na ivici rata. U danu poznatom kao “crna subota” činilo se da živci svima popuštaju i slijedi neviđeni sukob, piše portal radiosarajevo.ba.

Američki razarač, u misiji blokade Kube, signalnim dubinskim bombama natjerao je sovjetsku podmornicu B-59 da isplovi na površinu. Amerikanci nisu znali da podmornica posjeduje nuklearno oružje i to je moglo da bude kobno.

Nuklearni rat spriječio je Vasilij Aleksandrovič Archipov, koji je imao ovlašćenje da odgovori na napad, ali se suprotstavio (kao jedini među tri visoka oficira na podmornici) bez dodatnih konsultacija iz Moskve.

Na drugoj strani desila se jednako opasna “čarka”. U izviđačkom letu iznad Kube sovjetskom raketom S-75 pogođen je Lockheed U-2, a poginuo je pilot Rudolf Anderson.

Američki generali tražili su neodložni kontraudar – bombardovanje protivavionskih baterija na Kubi. Predsjednik John F. Kennedy ipak je “spustio loptu” i naredio da se cijeli slučaj ispita.

Oko 19.45 sati po lokalnom vremenu, u Washingtonu su se tajno sastali savjetnik i brat američkog predsjednika Robert F. Kennedy i sovjetski ambasador Anatolij Fjodorovič Dobrinjin.

Postignut je dogovor da Sovjeti demontiraju rakete sa Kube, a zauzvrat Amerikanci su prekinuli blokadu i dali garanciju da neće napasti ovo ostrvo i ukloniti rakete iz Turske.

Svijet je odahnuo, a Rudolf Anderson ostao je jedina žrtva kubanske krize. Ko zna šta bi se desilo da u sovjetskoj podmornici 27. oktobra 1962. nije bio Vasilij Aleksandrovič Archipov. Nakon što je umro, 19. augusta 1998. godine, obje strane odale su mu priznanje da je “spasio svijet”.

Foto: Wikipedia

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!