Juče DF nije priznao izbore, danas voljni da podrže manjinsku vladu: Za DPS nema mjesta

Pod uslovom da Miodrag Lekić, Aleksa Bečić i Ranko Krivokapić odluče da Mandiću kažu “da”, njima za manjinsku vladu opet fale dva mandata jer opozicija ima 39 od 81 mandata. To znači da im treba podrška ili Bošnjačke stranke koja ima ta dva mandata, ili glas Adrijana Vuksanovića iz Hrvatske građanske inicijative zajedno sa podrškom Gencija Nimanbegua koji predstavlja albanske stranke (oni imaju po jedan mandat)

Dan pošto je iz opozicije stigla nezvanična informacija o tome da Demokratski front, Ključ, Socijaldemokratska partija i Demokrate ne priznaju rezultate izbora, CdM saznaje da je Andrija Mandić voljan da podrži manjinsku vladu u kojoj mjesta ne bi bilo za DPS

To je CdM-u nezvanično potvrđeno u DF-u.

Pod uslovom da Miodrag Lekić, Aleksa Bečić i Ranko Krivokapić odluče da Mandiću kažu “da”, njima za manjinsku vladu opet fale dva mandata jer opozicija ima 39 od 81 mandata.

A šta to znači?

Znači da im treba podrška ili Bošnjačke stranke koja ima ta dva mandata, ili glas Adrijana Vuksanovića iz Hrvatske građanske inicijative zajedno sa podrškom Gencija Nimanbegua koji predstavlja albanske stranke (oni imaju po jedan mandat).

Jesu li oni voljni da uđu u manjinsku vladu koja bi počivala na podršci DF-a – trenutno ne mogu da kažu. Ono što je sada izvjesno je da će da u vlasti budu zajedno, bez cijepanja.

„Mi prvo moramo da obavimo razgovore sa Albancima i Hrvatima. Tek nakon toga ćemo moći damo konkretan odgovor“, rekao je za CdM nosilac liste BS-a Ervin Ibrahimović.

„Sve opcije su otvorene, ali mi prvo moramo unutar naše koalicije da se konsultujemo“, rekao je za CdM Nimanbegu.

Nešto precizniji je bio Adrijan Vuksanović iz HGI. On kaže da sigurno nikakve priče nema sa onima koji dovode u pitanje državnost Crne Gore i sa onima koji nemaju senzibilitet za politička načela HGI.

„Mi ćemo razgovarati sa svim političkim subjektima. To nije nikakav problem. Ali, ako opozicija s nama želi da razgovara, neka se oni prvo ujedinei i neka zajednički nastupe prema nama. Mi ćemo prvo razgovarati sa manjinskim strankama“, rekao je Vuksanović CdM-u.

Govoreći o mogućnosti da stranke nacionalnih manjina podrže vladu čiji je oslonac DF, politički analitičar Srđa Vukadinović za CdM kaže da, sve i da do podrške dođe, ta Vlada ne bi dugo izdržala.

„Ta vlada ne bi imala dug vijek trajanja, ne bi izdržala puni mandat od četiri godine. Ona se formira kad je neka kriza, kad treba da se vrati stabilnost, i ona bi samo bila put do novih izbora“, kaže Vukadinović.

On, prenosi taj portal, ističe da ipak ne treba žuriti sa prognozama.

„Može da se desi da opoziciji daju podršku, ali vjerujem da manjine neće uzeti vruć krompir u svoje ruke. Ne treba žuriti i praviti medijske koalicije“, smatra Vukadinović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!