Bobu Dylanu Nobelova nagrada za književnost

Dylan, pravim imenom Robert Allen Zimmerman, napunio je 75 godina ove godine. Njegova karijera je trajala više od pet decenija, njegov uticaj i dalje prožima žanrove od rocka i popa, dok njegov zapanjujući lirski potencijal kojim tretira teme iz politike i ljubavi i dalje nadahnjuje niz kantautora

Slavni američki kantautor Bob Dylan dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagradu za književnost, zbog “kreiranja novog poetskog izražaja u velikoj američkoj pjesničkoj tradiciji”, piše portal avaz.ba.

Dylan, pravim imenom Robert Allen Zimmerman, napunio je 75 godina ove godine. Njegova karijera je trajala više od pet decenija, njegov uticaj i dalje prožima žanrove od rocka i popa, dok njegov zapanjujući lirski potencijal kojim tretira teme iz politike i ljubavi i dalje nadahnjuje niz kantautora.

Dobitnici nagrade za književnost često su neočekivani, a primaoci su, skoro po običaju, iznenađeni vlastitim uspjehom. Prošlogodišnji pobjednik, bjeloruska novinarka Svetlana Alexievich, saznala je da je dobila Nobelu nagradu kada su joj pokucali na vrata i rekli da je ona ta, zbog “njenih tekstova koji su spomenik patnje i hrabrosti u našem vremenu”.

Ovogodišnji favorit bio je kenijski književnik Ngugi wa Thiong’o, uz savremenog japanskog autora Harukija Murakamija i sirijskog pjesnika, esejistu i prevodioca Adonisa.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!