Detalji tragedije na Srebrnom jezeru: Braća Stefan (14) i Nikola (13) se udavili zbog 200 dinara!

Dok su prolazili pored obale, dječake su vlasnici crvenih pedalina dozivali i ubjeđivali da svrate i provozaju se. “Pošto su djeca bila neodlučna, Dragan i Milina su ih ubijedili tako što su im cijenu sa 500 smanjili na 300 dinara za sat vremena vožnje. Pritom, niti su ih pitali da li znaju da plivaju i koliko imaju godina, niti su im dali zaštitne prsluke”, kaže izvor “Večernjih novosti” iz istrage

Drugari braće Stefana (14) i Nikole (13) Petrovića iz Trske, koji su se 11. septembra utopili u Srebrnom jezeru, za nesreću su optužili vlasnike kobne pedaline Dragana (64) i Milinu Stanković (63) iz Niša. Oni su navodno dječake ubijedili da rentiraju plovilo tako što su spustili cijenu sa 500 na 300 dinara, a uz sve to dozvolili su da se na njega popne više dječaka nego što je predviđeno.

Kako Večernje novosti“ saznaju iz izvora bliskog istrazi, djeca su svjedočila kako su iznajmila dvije pedaline, crvenu i plavu. Stefan i Nikola su bili na crvenoj, sa još tri druga – M. P, M. R. i P. M, što znači da ih je bilo petoro, iako je pedalina predviđena za četvoro. Dok su prolazili pored obale, dječake su vlasnici crvenih pedalina dozivali i ubjeđivali da svrate i provozaju se.

“Pošto su djeca bila neodlučna, Dragan i Milina su ih ubijedili tako što su im cijenu sa 500 smanjili na 300 dinara za sat vremena vožnje. Pritom, niti su ih pitali da li znaju da plivaju i koliko imaju godina, niti su im dali zaštitne prsluke”, kaže izvor “Novosti” iz istrage.

Kad su se našli blizu suprotne obale jezera, svi dječaci, sem jednog sa plave pedaline, sišli su u jezero i kupali se.

U vodu dubine oko pet metara, sišla su i braća Stefan i Nikola, ali su se u njoj držali za pedalinu, jer nisu znala da plivaju. Poslije kupanja, pošto su se dječaci vratili na pedalinu i počeli da se oblače, niko nije primijetio da je Nikola, koji je stajao na prednjoj strani pedaline, skliznuo u vodu.

PRIZNALI DJELO

Vlasnici pedaline na kojoj su bila stradala braća priznali su djelo za koje se sumnjiče, dok su direktor škole i trener negirali svoju krivicu. Oni su tvrdili da djeca od njih nisu dobila dozvolu za vožnju pedalinama, jer su im izričito zabranili da prilaze jezeru.

“Dječaci su odjednom čuli Stefana kako viče: ‘Ljudi, Nikola se davi!’ i vidjeli ga kako skače za bratom u vodu. Za Stefanom je skočio i njegov drug M. P. i pokušao da im pomogne, ali braća su već potonula”, kazao je izvor beogradskog lista.

Kada su vidjeli da su im drugovi potonuli, dječaci su počeli da vrište i zovu u pomoć trenera, koji je sjedio u kafiću sa direktorom i vozačem. Trener je odmah skočio u vodu i krenuo ka njima, kao i jedan čovjek koji se vozio na pedalini, ali su djeca bili predaleko i kasno su stigli. U svojim izjavama pred tužiocem svi dječaci su rekli da su im direktor i trener zabranili kupanje, ali da im vožnju pedalinama nisu spominjali, izuzev jednog dječaka, koji je rekao da su im oni dali dozvolu za vožnju.

Braća Stefan i Nikola utopila su se nakon igranja fudbalske utakmice protiv FK Pinkum iz Velikog Gradišta, na koju su došli sa još 12 drugara, direktorom OŠ “Karađorđe” iz Rače Zoranom Jovanovićem i trenerom Markom Glišićem. Dva dana nakon tragedije uhapšeni su i pritvoreni direktor, trener i vlasnici pedaline, zbog sumnje da su izvršili teško djelo protiv opšte bezbjednosti, za koje sljeduje kazna od jedne do osam godina zatvora.

Pošto su do sada saslušani svi svjedoci, ne postoji opasnost da osumnjičeni utiču na njih, zbog čega se očekuje njihovo puštanje na slobodu. U dosadašnjem postupku prikupljeni su svi dokazi i Osnovno javno tužilaštvo u Velikom Gradištu sada ima rok od osam dana da odluči da li će i protiv koga od osumnjičenih da podnese optužni predlog.

Dječaci ispričali da im niko nije nudio zaštitne prsluke.

PRIDRUŽILI SE KRIVIČNOM GONJENJU

Razgovor sa dječacima obavljen je u Rači, jer su roditelji prethodno odbili da ih dovedu u Veliko Gradište, pravdajući se da žele da ih poštede stresa i da nemaju novac za prevoz. Prije njih, tužilac je obavio razgovor sa roditeljima stradalih dječaka, koji su se izjasnili da se pridružuju krivičnom gonjenju osumnjičenih i da će od njih tražiti odštetu. Saslušan je i vlasnik druge pedaline, na kojoj su se vozila petorica dečaka i sa koje niko nije stradao.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!