Klinton je kritikovala Trampovo plaćanje poreza, a milijarder je bivšu državnu sekretarku optužio da “samo priča, a ništa ne radi

Prva predsjednička debata izazvala je veliko zanimanje američke i svjetske javnosti. Izjednačena trka za Bijelu kuću, te nepredvidljivi sukobi stilova dvoje rivala koji se dobro poznaju stvorili su veliki interes za potencijalno ključnu debatu za izbore koji se održavaju za šest sedmica, 8. novembra

 

Kandidatkinja Demokrata na američkim predsjedničkim izborima Hilari Klinton optužila je svog republikanskog suparnika Donalda Trumpa za rasizam i izbjegavanje plaćanja poreza, tokom prve predizborne predsjedničke debate održane na Univerzitetu Hofstra u Njujorku.

Tramp je rekao da je dugogodišnje služenje Hilari Klinton u javnoj administraciji predstavlja “loše iskustvo” sa vrlo malo rezultata i sugerisao je da je njeno odbacivanje trgovinskog sporazuma sa azijskim zemljama neiskreno.

Za Trampa (70) je prva debata bila prilika da pokaže kako se može kontrolisati, dok je za Klinton (68), prema mišljenju analitičara, sučeljavanje bilo prilika da uvjeri birače da joj se može vjerovati.

Dvoje kandidata je tokom debate – prve od ukupno tri predviđena sučeljavanja – žustro raspravljalo i često upadalo jedno drugome u riječ.

Pošto su se rukovali i pozdravili sa osmjesima na licu, dvoje kandidata brzo je počelo sa napadima, Klinton je kritikovala Trampovo plaćanje poreza, a milijarder je bivšu državnu sekretarku optužio da “samo priča, a ništa ne radi”.

Klinton je Trampa oslovljavala sa “Donald”, a on nju sa “sekretarko Klinton”.

“Imam osjećaj da ću biti okrivljena za sve”, rekla je Klinton.

Prva predsjednička debata izazvala je veliko zanimanje američke i svjetske javnosti. Izjednačena trka za Bijelu kuću, te nepredvidljivi sukobi stilova dvoje rivala koji se dobro poznaju stvorili su veliki interes za potencijalno ključnu debatu za izbore koji se održavaju za šest sedmica, 8. novembra.

Dvoje kandidata su se međusobno sukobili i oko teme koju je Tramp godinama nametao – pitanja je li Barak Obama rođen u SAD. Američki predsjednik, koji je rođen na Havajima, objavio je 2011. svoj rodni list kako bi zaključio tu temu, a Trump je tek ovog mjeseca javno priznao da vjeruje da je Obama rođen u SAD-u.

“On je počeo svoju političku aktivnost na temelju rasističke laži da naš prvi crni predsjednik nije američki državljan. Za to nije imao baš nikakvog dokaza. Ali on je ustrajao. Ustrajao je godinu za godinom”, rekla je Klinton.

Tramp je ponovio svoju optužbu da je neuspješna kampanja Klinton protiv Obame na izborima 2008. godine zapravo podstakala “aferu rodni list”.

“Niko nije postavljao to pitanje, niko nije mario za to … ja sam bio taj koji ga je natjerao da objavi rodni list i mislim da sam napravio dobar posao”, rekao je Tramp.

Afroamerički glasači u velikoj mjeri podržavaju Klinton, a Tramp je posljednjih sedmica pokušavao da privuče crne birače rekavši da će imati koristi od njegove politike, kao i da politika Obame i Klinton nije pomogla crnim Amerikancima.

Tramp je takođe rekao i da Klinton nema fizičke snage dovoljno da bude predsjednik države.

“Ona ne izgleda dobro, ona nema životne energije”, rekao je.

“Kad neko proputuje 112 zemalja, kad dogovori mirovni sporazum, prekid vatre, oslobađanje talaca … ili kad svjedoči 11 sati pred kongresnim odborom, tek tada može govoriti o izdržljivosti”, odgovorila je Klinton.

Kandidati su iznijeli i svoje vizije razvoja ekonomije. Klinton je istakla da Trampov plan ekonomske politike favorizuje najbogatije.

Tramp, je kritikovao Klinton zbog njene trgovinske politike, i rekao da bi ona odobrila kontroverzni trgovinski sporazum sa azijskim zemljama iako se kao kandidat tome sporazumu protivi.

“Bili ste u potpunosti za taj sporazum, a onda ste čuli što ja govorim, kako je sporazum loš, pa ste rekli “Pa, ja ne mogu s time pobijediti u debati”, a znate da kada biste pobijedili, da biste odobrili taj sporazum”, rekao je Tramp.

Moderator Lester Holt jedva je uspijevao da obuzdavai kandidate, dok se tema rasprave neočekivano prebacivala sa trgovinske politike na borbu protiv Islamske države.

Klinton je kritikovalaa Trampa jer nije objavio podatke o svojim prihodima i plaćanju poreza, dodavši da to postavlja pitanja o njegovom stvarnom bogatstvu. Ona je navela da podaci iz nekoliko godina pokazuju da uprkos svom bogatstvu Tramp nije uopšte platio federalni porez na dohodak.

“To pokazuje da sam pametan”, odgovorio je Tramp.

“Imam velik dohodak”, rekao je u jednom trenutku Tramp, dodajući da je vrijeme da zemlju vodi neko ko zna nešto o novcu.

Klinton je kritikovala Trampa jer nije platio nekim poslovnim ljudima sa kojima je njegova kompanija imala ugovor. Naglasila je da je razgovarala sa mnogim ljudima koje je, kako je navela, Tramp prevario.

Tramp je odgovorio da su se slučajevi neplaćanja događali kada posao nije bio obavljen kako treba.

Anketa Reutersa i Ipsos pulsa objavljena uoči prve debate pokazala je da Klinton vodi ispred Trampa na Floridi, čime je ojačala svoju poziciju u trci za Bijelu kuću.

Kad bi se izbori održali u ponedjeljak, Klinton bi osvojila 259 elektorskih glasova, sa šansom od 88 odsto za osvajanje njih 270, čime bi osigurala pobjedu, stoji u anketi. Tramp bi prema anketi osvojio 191 elektorski glas.

Anketom se svake sedmice¸ispituju stavovi 15.000 Amerikanaca.

Taj rezultat predstavlja prvi napredak u anketama za Klinton u nekoliko sedmica. Prošli rezultati, objavljeni 16. septembra, dali su joj šansu od 61 odsto za pobjedu, sa 14 elektorskih glasova prednosti.

Izvor: Vijesti

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!