Bijela kuća objavila pismo marinca Emira Hadžića: Želio sam vratiti dug američkom narodu (VIDEO)

Marinac Hadžić uputio je nedavno pismo američkom predsjedniku navodeći u njemu da se njegova služba u američkoj vojci bliži kraju nakon skoro dvadeset godina, te da na vrijeme služenja SAD-u gleda sa ponosom i poniznošću

Bijela kuća objavila je na svojoj zvaničnoj internet stranici pismo Bosanca Emira Hadžića upućeno Baracku Obami, predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država.

Hadžić je kao narednik artiljerije u marincima SAD-a nedavno govorio za medije o sve učestalijoj antimuslimanskoj propagandi u toj zemlji koju predvodi republikanski kandidat za predsjednika Donald Trump.

Kako je Hadžić u Kaliforniju došao 1995. godine kao izbjeglica iz BiH, odlučio se zahvaliti zemlji koja ga je srdačno primila priključivši se američkoj vojsci. Kako je naveo, američke snage bile su među mirovnim trupama u BiH, stoga je potez priključenja marincima vidio kao načinda vrati dug SAD-u. U marincima se zadržao do danas.

Marinac Hadžić uputio je nedavno pismo američkom predsjedniku navodeći u njemu da se njegova služba u američkoj vojci bliži kraju nakon skoro dvadeset godina, te da na vrijeme služenja SAD-u gleda sa ponosom i poniznošću.

Njegovo pismo prenosimo sa zvanične internet stranice:

“I sada kada gledam unazad osjećam ispunjenost i zahvalnost za priliku koja mi je data. Imigrirao sam u Sjedinjene Američke Države neposredno prije prestanka neprijateljstava u mojoj rodnoj zemlji Bosni i Hercegovini. Mnogi neispoštovani mirovni dogovori rezultirali su nastavkom krvoprolića i genocidom. Međutim, Dejtonski mirovni sporazum je donio mir. Postoje mnogi faktori koji su doprinijeli uspjehu tog mirovnog sporazuma kao što je bilo mnogo faktora koji su doprinijeli mojoj odluci da služim u američkim oružanim snagama.

Glavni faktor za mene je bio osjećaj obaveze da vratim dug jer sam osjetio da dugujem američkom narodu koji je prihvatio moju porodicu i moje sugrađane u Sjedinjenim Državama. Dobrodušan američki narod nam je pomogao da započnemo novi život ovdje bez progona i neprijateljstva. Vjerujem da smo i mi postali takvi Amerikanci. Kao prvi bosansko-američki marinac imao sam ulogu kulturnog ambasadora. Mislim da sam uspio.

Iako sam jedan od mnogih bosanskih Amerikanaca koji su služili u oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država, ja sam također jedan od mnogih Amerikanaca islamske vjere koji služe SAD-u. Želim da vam se zahvalim gospodine Predsjedniče, za ‘čuvanje naših leđa’ u ovim izazovnim vremenima. Zahvaljujem se Vašim prethodnicima za činjenje istog u prošlosti. Volimo Boga, volimo našu zemlju, volimo naše komšije također.

Svako ko to osporava zaslužuje da bude osporen. Na globalnoj sceni, hvala Vam na postojanom liderstvu i razboritom strpljenju. Hvala vam što ste čovjek od akcije kada je to opravdano, ali i po tome što ste čovjek mira. Poznajem rat i poznajem mir i, kako drevna izreka kaže, ‘rat je sladak onome ko ga nije probao’. Na kraju, hvala Vam što ste principijelan vođa kao naš vrhovni komandant”, napisao je Emir Hadžić Obami, prenosi radiosarajevo.ba.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!