Legenda o Vukanu Periću još se prepričava u Vogošći: Vratio se kući sa svoje sahrane!

“Šta se ovdje događa”, začuo se glas iz kovčega. Radnici pogrebnog preduzeća i oni koji su se nalazili u neposrednoj blizini sanduka počeli su da padaju u nesvijest. Drugi su, vidjevši da pokojnik ustaje iz sanduka, pobjegli sa groblja glavom bez obzira

Foto: Ilustracija

Kažu da klinička i “prava” smrt nemaju baš puno zajedničkih strana. Primjera onih koji su se nakon smrti “vraćali kući” sa svoje sahrane malo je, ali ih je bilo.

Prema riječima Murata Musabegovića iz Vogošće, jedan od takvih slučajeva 1960. godine zabilježen je i u njegovoj opštini.

“Vukan Perić, sin Lazara, rođen 1929. godine u vogošćanskom naselju Budišići, šezdesetih godina važio je za vrlo zanimljivog šereta”, priča za “Avaz” Murat Musabegović.

Vukan je, kako dodaje Musabegović, znao da zbija šale na tuđi, ali i svoj račun.

“Jednog dana 1960. godine, prijatelje, poznanike i kolege iz firme ‘Unis-energotehnika’ u Vogošći, gdje je radio, naprasno je šokirala vijest o njegovoj iznenadnoj smrti”, nastavlja Musanbegović.

“ŠTA SE OVDJE DOGAĐA”

Kažu da se na njegovoj sahrani okupio do tada najveći broj građana, jer ne dešava se svaki dan da, bukvalno, preko noći neko umre u “cvijetu mladosti”.

Nakon oproštajnih govora sveštenik je pozvao one koji su cjelivanjem pokojnika hteli da se oproste od njega. Radnici pogrebnog preduzeća skinuli su poklopac sa sanduka.

“’Šta se ovdje događa’”, začuo se glas iz kovčega, ispričao je Musabegović.

Radnici pogrebnog preduzeća i oni koji su se nalazili u neposrednoj blizini sanduka počeli su da padaju u nesvijest. Drugi su, vidjevši da pokojnik ustaje iz sanduka, nogama “dali vjetar” i pobjegli sa groblja glavom bez obzira.

“’Čekajte i mene’”, slušali su za sobom ‘pokojnikove’ povike”, priča Musanbegović.

Kako kaže, “pokojnik” se pričestio ostavljenom rakijom i krenuo kući, vukući sanduk sa sobom. Uz put su mu neki, ne znajući za njegovu sahranu, otpozdravljali čudeći se mrtvačkom sanduku koji je vukao.

“Nešto su mi se leđa od ležanja ukočila. Vi sjednite i počastite se, a ja ću da se odmorim malo”, rekao je gostima koje je zatekao u svojoj kući.

“Svi od reda su počeli da padaju u nesvijest”, priča Musanbegović.

MISLIO DA MU SE UDAJE ĆERKA

Vukanu je bilo čudno šta se dešava u kući. Pitao je da li mu se jedna od četiri ćerke udaje.Tek kada su se okupljeni pribrali objasnili su mu o čemu se zapravo radilo.

Rekli su mu kako su ga maloprije “ispratili” na groblje i da im nije jasno kako je vaskrsao. Ne vjerujući da je živ štipali su ga po tijelu.

Ispostavilo se da se Vukan Perić izvjesno vrijeme nalazio u stanju kliničke smrti. Kako je do toga došlo i kako se on ponovo vratio među žive nikada u potpunosti nije razjašnjeno. Tek, godinama kasnije njegov slučaj se prepričavao po selima i prelima.

Vukan je na tavanu svoje kuće brižno čuvao pogrebni sanduk, čistio ga i glancao s vremena na vrijeme, kako je volo da kaže, da mu se nađe pri ruci ako zatreba.

Minuli rat u Bosni i Hercegovini izbrisao je tragove na putu kojim je on krenuo. Gde je danas? Da li je živ?

Malo ko to zna.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!