Raste broj žrtava samoubilačkog napada na aerodromu Ataturk u Istanbulu: Ubijena 41 osoba, 240 ranjeno

Turski premijer Binali Yildirim rekao je novinarima da postoje inicijalni dokazi da su napad izvršili pripadnici grupe Islamska država (ISIL). “Ovim incidentom postalo je jasno da je terorizam globalna prijetnja. Ovaj napad, čiji su cilj bili nedužni ljudi, je podao, planirani teroristički čin”, rekao je Yildirim

U sinoćnjem trostrukom samoubilačkom napadu na aerodromu Ataturk u Istanbulu ubijena je 41 osoba među kojima i stranci, saopštili su turski zvaničnici.

Ranjeno je 240 ljudi.

Turski premijer Binali Yildirim rekao je novinarima da postoje inicijalni dokazi da su napad izvršili pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Trojica bombaša samoubica otvorila su prvo nasumičnu vatru iz kalašnjikova, a nakon toga se raznijela na ulazu u aerodrom Ataturk.

“Ovim incidentom postalo je jasno da je terorizam globalna prijetnja. Ovaj napad, čiji su cilj bili nedužni ljudi, je podao, planirani teroristički čin”, rekao je Yildirim, prenosi portal balkans.aljazeera.net.

Među ubijenima velika većina su Turci, rekao je jedan zvaničnik, ali ima i državljana drugih zemalja.

Za sada nema podataka o kojim se državama radi.

Vazdušni saobraćaj jutros je normalizovan.

Dio aerodroma na kojem se dogodio napad je zatvoren, ali ostali djelovi su jutros nastavili sa radom.

Zvanični su rano jutros počeli sa procjenom štete. Radnici uklanjaju ostatke nakon eksplozije, a dnevna svjetlost je pokazala prave razmjere siline napada.

ERDOGAN: PROPAGANDNI MATERIJAL PROTIV TURSKE

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan snažno je osudio  napad u Istanbulu I zatražio odlučni globalni odgovor kada se radi o borbi protiv terorističkih grupa.

“Jasno je da ovom napadu nije bio cilj da se postigne nekakav rezultat već samo da se stvori propagandni materijal protiv naše zemlje, koristeći krv i patnju nedužnih ljudi”, rekao je Erdogan, dodajući da meta takvog napada može biti bilo koji aerodrom u svijetu.

Erdogan je u svom saopštenju za javnost istakao da traži od svijeta, posebno zapadnih zemalja, da zauzmu čvrsto stajalište u borbi protiv terorizma.

Nijedna grupa za sada nije preuzela odgovornost za napad.

Bijela kuća je najsnažnije osudila napad, poručivši Turskoj da ima podršku Sjedinjenih Američkih Država.

“Međunarodni aerodrom Ataturk, kao i aerdorom u Briselu koji je napadnut ranije ove godine, simbol je međunarodnih veza i veza koje nas ujedinjuju. Ostajemo lojalni u našoj podršci Turskoj, našoj saveznici i partneru u NATO-u, kao i svim našim prijateljima i saveznicima u svijetu, dok nastavljamo borbu protiv terorizma”, rekao je portparol Bijele kuće Josh Earnest.

I predsjednički kandidat u SAD-u, Donald Trump i Hillary Clinton komentarisali su napad.

CLINTON: SAD SE NE MOŽE POVUĆI

Dok je demokratska kandidatkinja Hillary Clinton kazala da napad “samo jača odlučnost svijeta da pobijedi snage terorizma u svijetu”, republikanski kandidat Donald Trump kazao je da se sada moraju preduzeti koraci kako bi se SAD zaštitio od tih ljudi.

Clinton je takođe kazala da je napad u Istanbulu podsjetnik da se Sjedinjene Države “ne mogu povući”.

Zanimljivo je i da je Facebook aktivirao opciju Safety Check kako bi osobe koje se nalaze u blizini mjesta napada mogle označiti da su na sigurnom.

To je prvi put u posljednjih šest mjeseci da Facebook uključuje tu opciju za Tursku, iako je zabilježeno više napada na području te zemlje.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

PODRZITE FOKUS

Sada svojim donacijama možete podržati rad našeg portala. Pomozite da ostane trajno svjedočanstvo o našim iseljenicima i njihovim aktivnostima

This will close in 20 seconds

error: Content is protected !!