Predsjednik Barak Obama traži da Senat ratifikuje članstvo Crne Gore u NATO

“Pristupanje Crne Gore NATO-u pokazaće drugim državama Balkana i šire da vrata NATO-a ostaju otvorena za sve države koje sprovedu reforme neophodne da se dostignu standardi Alijanse i doprinesu bezbjednosti Saveza,” navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik SAD i dodaje da će to biti još jedan “važan korak u evro-atlanskoj integraciji Balkana”

Predsjednik Baraka Obama uputio je Senatu SAD zahtjev da ratifikuje protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Protokol, čijom se ratifikacijom Crnoj Gori omogućava da formalizuje članstvo u Alijansi, Sjedinjene Države i NATO saveznici potpisali su u Briselu 19. maja 2016.

“Raduje me, što će se, nakon odobrenja u Senatu i ratifikacije Protokola od strane ostalih NATO saveznika, Crna Gora uskoro pridružiti kao član ove izuzetne Alijanse”, navodi se u saopštenju.

Kako prenosi Glas Amerike, Obama je u poruci senatorima podsjetio na politiku otvorenih vrata koju predviđa Član 10. NATO povelje.

“Pristupanje Crne Gore NATO-u pokazaće drugim državama Balkana i šire da vrata NATO-a ostaju otvorena za sve države koje sprovedu reforme neophodne da se dostignu standardi Alijanse i doprinesu bezbjednosti Saveza,” navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik SAD i dodaje da će to biti još jedan “važan korak u evro-atlanskoj integraciji Balkana”.

Obama je ponudio podršku administracije i zatražio od Senata da brzom ratifikacijom protokola nastavi saradnju sa izvršnom vlasti na ostvarenju strateškog cilja – jedinstvene, slobodne i mirne Evrope.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!