Islamska država preuzela odgovornost: Napadač iz Orlanda je vojnik halifata

“Jedan od vojnika halifata u Americi je zaobišao sigurnosne mjere i uspio da uđe u okupljalište krstaša u noćnom klubu za homoseksualce u Orlandu na Floridi, gdje je ubio i ranio više od sto njih prije nego što je i sam ubijen”, navodi se u zvaničnom saopštenju ISIL-a pročitanom na radio stanici džihadista

Islamska država (ISIL) preuzela je danas odgovornost za napad na gej klub u Orlandu na Floridi, u kojem je ubijeno 50, a ranjene 53 osobe, a počinioca ovog zločina nazvala je “vojnikom halifata”, prenosi Reuters.

“Jedan od vojnika halifata u Americi je zaobišao sigurnosne mjere i uspio da uđe u okupljalište krstaša u noćnom klubu za homoseksualce u Orlandu na Floridi, gdje je ubio i ranio više od sto njih prije nego što je i sam ubijen”, navodi se u zvaničnom saopštenju ISIL-a pročitanom na radio stanici džihadista.

Portal avaz.ba podsjeća da je i novinska agencija Islamske države Amaka juče objavila da je ISIL preuzeo odgovornost za to najmasovnije ubistvo počinjeno vatrenim oružjem u američkoj istoriji. Zločin je izveo Amerikanac avganistanskog porijekla Omar Mateen, koji je u razmjeni vatre sa policijom ubijen.

Ranije su američki mediji prenijeli da je Mateen, prije nego što je otvorio vatru, pozvao policiju (911) i u telefonskom pozivu se zakleo na vjernost Islamskoj državi.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!