Trump osigurao nominaciju republikanaca, Cruz odustao od trke za predsjednika

Trump je u Indiani osvojio više od polovine glasova republikanskih birača, Cruz je dobio blizu 37 odsto, a treći kandidat, guverner savezne države Ohio John Kasich, ostao je daleko iza njih. Tom pobjedom Trump je praktički osigurao nominaciju Republikanske stranke u trci za predsjednika SAD-a, gdje će po svoj prilici odmjeriti snage s Hillary Clinton, koja u borbi za demokratsku nominaciju uvjerljivo vodi po broju delegata pred Berniejem Sandersom

Republikanski kandidat Ted Cruz odustao je od trke za predsjedničku nominaciju u SAD-u nakon što je teško poražen u saveznoj državi Indiana.

Donald Trump sada ima otvoren put ka stranačkoj nominaciji za predsjednika, javio je reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Trump je u Indiani osvojio više od polovine glasova republikanskih birača, Cruz je dobio blizu 37 odsto, a treći kandidat, guverner savezne države Ohio John Kasich, ostao je daleko iza njih.

Tom pobjedom Trump je praktički osigurao nominaciju Republikanske stranke u trci za predsjednika SAD-a, gdje će po svoj prilici odmjeriti snage s Hillary Clinton, koja u borbi za demokratsku nominaciju uvjerljivo vodi po broju delegata pred Berniejem Sandersom.

“Od početka sam govorio da ću nastaviti s borbom dok god postoji izgledan put u pobjedu. Večeras se, nažalost, pokazalo da je taj put zatvoren. Dali smo sve od sebe u Indiani, ali birači su izabrali drugačiji put”, izjavio je Cruz pred razočaranim pristalicama.

Donald Trump je, nakon pobjede u Indiani, održao govor u kojem je oštro napao Clinton i zahvalio Cruzu, najvećem suparniku među republikanskim kandidatima.

Trump je izjavio da je “Cruz tvrd suparnik, pametan čovjek pred kojim je velika budućnost”, izvještava Al Jazeerin reporter.

Samo nekoliko sati ranije vrijeđao je Cruza nazivajući ga lažljivcem “čiji je otac učestvovao u ubistvu Johna Kennedyja”.

Na republikanskoj strani osim Trumpa je još samo John Kasich, koji ima simboličnu podršku među delegatima koji će na stranačkoj konvenciji nominovati svog kandidata za predsjednika.

Mnogi republikanci pozivaju Kasicha da i on, poput Cruza, odustane od dalje trke.

Kod demokrata je Bernie Sanders bio uspješniji od Hillary Clinton na stranačkim predizborima u Indiani, ali to u ukupnom poretku ništa ne mijenja, jer Hillary Clinton ima nedostižan broj delegata koji joj daju podršku.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!