New York: Bosanskohercegovački filmski festival ove godine će trajati četiri dana

Odabrano je 16 filmova koji će biti prikazani od srijede, 25. maja, do subote, 28. maja 2016. u dva teatra u New Yorku. “Ovo je veoma značajna vijest za BHFF jer je ovo prvo proširenje programa u trinaestogodišnjoj istoriji. Proširenje programa donosi sa sobom više prikazivanja i promocije bosanskohercegovačke kinematografije u New Yorku, više umjetnosti, kulture, razgovora, povezanosti i zabave”, poručili su organizatori

Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) objavio je finalnu selekciju filmova.

Odabrano je 16 filmova koji će biti prikazani od srijede, 25. maja, do subote, 28. maja 2016. u dva teatra u New Yorku.

Organizatorima BHFF-a je veoma drago objaviti vijest da se BHFF u 2016. godini proširuje sa tri na četiri dana! Ovo je veoma značajna vijest za BHFF jer je ovo prvo proširenje programa u trinaestogodišnjoj istoriji. Proširenje programa donosi sa sobom više prikazivanja i promocije bosanskohercegovačke kinematografije u New Yorku, više umjetnosti, kulture, razgovora, povezanosti i zabave.

Ovogodišnji program se sastoji od četiri blockbuster igrana filma, sedam dokumentaraca i pet kratkih filmova, uključujući jedan animirani. Organizatori BHFF-a su takođe ponosni na činjenicu da će program predstaviti radove pet rediteljki, prenosi portal radiosarajevo.ba.

Program će početi sa BH Film Forumom u srijedu, 25. maja u Anthology Film Archives (AFA). AFA je mjesto koje je već poznato mnogim ljubiteljima BHFF-a, s obzirom na to da su drugi i treći godišnji BHFF festivali održani u tom teatru 2005. i 2006. godine. U sklopu BH Film Foruma biće prikazana dva filma u okviru netakmičarskog programa, a nakon toga biće predstavljen specijalni panel sa bosanskohercegovačkim i internacionalnim filmskim radnicima i stručnjacima. BH Film Forum se organizuje s namjerom da bude uvod ovogodišnjem programu, kao i pokazatelj uzbudljivih filmova i događaja koji slijede na festivalu.

Od četvrtka do subote, od 26. do 28. maja, BHFF događanja se sele u SVA Theatre za maraton filmova u takmičarskom programu, Q&A sa rediteljima i rediteljkama, proslava bosanskohercegovačke kinematografije i kulture i mnogo više.

Ove godine žiri BHFF-a čine scenaristkinja i producentkinja i generalni sekretar Udruženja filmskih radnika u Bosni i Hercegovini Elma Tataragić, rediteljka, profesorica i književnica Annette Danto i akademska radnica u poljima filma i književnosti Nataša Milas.

Žiri će dodijeliti nagradu BHFF žirija za najbolji dokumentarni film, nagradu BHFF žirija za najbolji kratkometražni film i nagradu BHFF žirija za najbolji dugometražni film.

Trinaestogodišnji BHFF prikazuje filmove koji su izašli u 2014, 2015. i 2016. godini. Kao i proteklih godina, publika će odabrati jedan film u bilo kojoj kategoriji za nagradu BHFF publike za najbolji film. Svi članovi publike koji prisustvuju prikazivanju imaće mogućnost da glasaju za svoj najdraži film.

BHFF je potpuno neprofitni projekat koji vode veoma posvećeni i neumorni volonteri.

“Ovo je jedan od najjačih filmskih programa koje je BHFF ikada imao. Nadamo se da ćete nam se pridružiti sve četiri večeri”, poručili su organizatori.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!