Tuga: Dva dana prije 24. godišnjice pogibije ćerke, preminuo Atif Dilberović, otac Suade Dilberović, prve žrtve agresije na BiH

Sudbina je tako htjela da na današnji dan, kada se Sarajlije sjećaju opjevane heroine, bude objavljena zajednička posmrtnica Atifa i njegove kćerke. Za njega obavijest o smrti, a za Suadu sjećanje na 24 godine bola i ponosa

Atif Dilberović, otac Suade Dilberović, prve žrtve agresije na BiH, koja je ubijena na današnji dan 1992. godine na tadašnjem mostu Vrbanja u Sarajevu, umro je samo dva dana prije obilježavanja 24. godišnjice njene tragične pogibije, saznaje “Dnevni avaz”.

Sudbina je tako htjela da na današnji dan, kada se Sarajlije sjećaju opjevane heroine, bude objavljena zajednička posmrtnica Atifa i njegove kćerke. Za njega obavijest o smrti, a za Suadu sjećanje na 24 godine bola i ponosa. 

PUCALI NA GRAĐANE

Informaciju o očevoj smrti “Avazu” je juče potvrdila druga ćerka rahmetli Atifa, Mirza Dilberović-Spahić, koja zajedno s porodicom živi i radi u Dubrovniku, gdje će Atif biti i ukopan. 

“Razumjećete da ne možemo mnogo govoriti u ovoj situaciji”, kazala je kratko.

Suada Dilberović, studentkinja Medicinskog fakulteta u Sarajevu, i Olga Sučić prve su žrtve opsade Sarajeva, odnosno agresije na BiH. Ubili su ih na samom početku agresije na BiH pripadnici paravojnih formacija Srpske demokratske stranke (SDS), koji su pucali na građane okupljene na mirnim demonstracijama za mir. 

Olga i Suada simbol su hrabrosti i otpora građana. Atif ubistvo svoje kćerke nikada nije prebolio i o njoj je teška srca i sa mnogo bola, u rijetkim intervjuima za medije, govorio. 

POSLJEDNJI INTERVJU

“Suada je prema Sarajevu pokazivala mnogo ljubavi. Sam taj put, ne znam kako se to dogodilo, pa je ona tamo otišla… U Sarajevu je bila još ova druga naša ćerka što je sad doktorica. Ona (Suada), ona je strašna bila… Poginula je… Ne znam, ne znam to reći… Bosna joj je ostala u srcu, zauvijek”, govorio je Atif kroz suze u jednom od posljednjih intervjua za bh medije.

I Suadine sestre studirale su medicinu u Sarajevu. Danas je jedna doktorka u dubrovačkoj bolnici, dok je najmlađa napustila studije i živi na Novom Zelandu. Raštrkani su na sve strane, a okuplja ih april. Sjećaju se sarajevske heroine Suade, a od danas i njenog hrabrog oca, koji nikada, do svoje smrti, nije razumio zlo koje mu je otelo Suadu.

Izvor: avaz.ba

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!