FBI uspio da otvori iPhone napadača iz San Bernandina

Vlada je insistirala do prošle sedmice na tome da nema načina da se pristupi telefonu koji je koristio Rizwan Farook osim da prisili Apple da napiše software koji bi onesposobio zaštitu šifre

Američka vlada je saopštila da je uspjela da pristupi podacima pohranjenim na šifrovanom iPhoneu koji je koristio jedan od napadača u napadu u San Bernardinu i odustala od zahtjeva da sud prisili Apple da provali šifru na uređaju.

Vlada je insistirala do prošle sedmice na tome da nema načina da se pristupi telefonu koji je koristio Rizwan Farook osim da prisili Apple da napiše software koji bi onesposobio zaštitu šifre.

Ministarstvo pravde dobilo je prošlog mjeseca sudski nalog koji naređuje Appleu da izradi software koji će zaobići element ugrađen u najnoviji operativni sistem iPhonea koji briše pohranjene podatke nakon deset neuspješnih pokušaja upisivanja šifre, čime bi omogućili istražiteljima da pokušavaju sa šiframa dok ne uspiju da otkriju pravu.

Glavni direktor Applea Tim Cook je to odbio, argumentujući da vlada želi previše i da bi to ugrozilo sigurnost za svakog korisnika Iphonea.

Farook je sa svojom ženom ubio 14 ljudi u napadu u decembru u San Bernardinu u Kaliforniji, a 22 ranio.

Par je ubijen u pucnjavi s policijom nakon napada.

U iznenađujućem obrtu, američki Federalni istražni biro (FBI) je objavio prošle sedmice da vjeruje da će biti u stanju da otključa iPhone bez Appleove pomoći, piše portal balkans.aljazeera.net.

Ministarstvo pravde je u ponedjeljak u prijavi sudu reklo da vlada “više ne zahtijeva” Appleovu pomoć i zatražilo od savezne sutkinje u Riversideu u Kaliforniji da povuče svoju naredbu kojom prisiljava Apple da pomogne.

Apple je tvrdio da bi vladin zahtjev stvorio “stražnji ulaz” telefonima koji bi mogli da zloupotrijebe kriminalci i vlade i da Kongres nije dao ministarstvu pravde ovlašćenje da postavlja takve zahtjeve.

Menadžeri tehnološke industrije, među kojima Googlea, Facebooka i Microsofta i više od 20 drugih kompanija, podnijeli su sudske prijave u kojima podržavaju Apple.

Ministarstvo pravosuđa dobilo je podršku bezbjednosnih agencija i šest rođaka žrtava iz San Bernardina.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!