Joška Broz: Pedeset odsto Titove imovine iz sefa je pokradeno

“Recimo, opljačkani su satovi, pa se tako jedan od njih kasnije pojavio na aukciji u Švajcarskoj. Od 3.500 slika ostalo je samo 750, tvrdi Dragoljub Mićunović, koji je bio pri komisijama za popis imovine odmah poslije smrti Tita”, izjavio je Broz

 Foto: Wikipedia

Josip Joška Broz, unuk bivšeg predsjednika SFRJ u intervjuu za Newsweek pričao je o teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalazi. Naime, unuk pokojnog predsjednika je otkrio da nikada nije bio u težoj životnoj situaciji, jer od primanja ima samo penziju od 18 hiljada dinara.

“Živim kako moram. U stanu ne uključujem grijanje, vozim se autobusom, ljudi me časte, pozovu na ručak. A meni ne treba dnevno pet obroka, dovoljan je i jedan. Ali koga uopšte interesuje što sada živim kao pas”, kazao je Broz za Newsweek.

Joška je istakao da živi od 18 hiljada dinara penzije sa kojom ćerki od deset godina plaća alimentaciju od 2.800 dinara za časove francuskog, jer je njegova bivša žena, kako kaže, “sve prodala”.

Početkom godine okončano je suđenje za zaostavštinu Josipa Broza Tita, koje je trajalo duže od tri decenije. Međutim, Brozovim ništa nije pripalo.

“U prvom stepenu rasprava je završena. Rečeno je da niko nema pravo na imovinu i – doviđenja. A u stvari je mnogo toga pokradeno. Pedeset odsto imovine je nestalo, a to niko drugi nije odnio osim onih koji su bili u vlasti. U svim vlastima do danas. Recimo, opljačkani su satovi, pa se tako jedan od njih kasnije pojavio na aukciji u Švajcarskoj. Od 3.500 slika ostalo je samo 750, tvrdi Dragoljub Mićunović, koji je bio pri komisijama za popis imovine odmah poslije smrti Tita. Kaže i da je to najveća pljačka 20. vijeka”, izjavio je Joška Broz.

On je, između ostalog, istakao da je Tito svojevremeno htio da se povuče, “ali nijesu mu dali, jer su vidjeli kakva je situacija u zemlji”.

“Tito je rekao da je njegova najveća greška to što je dozvolio Ustav iz 1974. godine. Ali, kako je govorio, kao demokrata nije mogao da stavi veto. Mogao je, ali nije htio. I to je bio početak razbijanja Jugoslavije – od jedne partije napravili smo njih osam, od jedne države nastaje osam. Tu je pogriješio, kako je i sam rekao.”

Joška je govorio i o odnosu sa Jovankom.

“Odrastao sam kod dede i mogu da kažem da ona nikad nije pokazala ništa loše u odnosu na sestru i mene. Poslije Titove smrti sa svima je prekinula kontakt. Bilo je pokušaja da uspostavimo komunikaciju, ali nije bilo uspjeha. Ona je Tita mnogo voljela, ali u jednom trenutku to je prešlo u paranoju. Sve što danas pričaju o njoj su laži, uopšte nije tačno da je htjela da ga tuče, da ga ubije… Nijesu tačne ni tvrdnje da se borila za vlast. Ona se samo borila ga sačuva Tita. I u mnogim stvarima je bila u pravu.”

Broz je dodao da je Jovanka mnogo znala, kao i da je stalno nešto pisala.

“Služba je na razne načine pokušavala da to pronađe, ali nikad nije uspjela u tome. Znam da zapisi postoje. Ona je noćima nešto kucala, a ne zna se gdje je to završilo. Vjerovatno u inostranstvu. Ne znam da li će se to pojaviti nekad, ali, ponavljam, znam da tako nešto postoji. Mnoge bi zaboljelo da se to objavi. Tu mislim na one koji su se uzdigli nakon smrti Tita, ali i na njihovu djecu. Objavljivanjem memoara čula bi se prava istina”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!