Tomislav Nikolić – srpski Donald Tramp

“Da bi bračni par imao djece ponekad ili vrlo često mora da se obrati ljekaru, ponekad ili vrlo često traži rješenje u inostranstvu. To rješenje treba da bude ovdje i ta djeca treba da budu srpska djeca, sa srpskim genetskim materijalom, srpskim kodom, srpskom prošlošću i srpskom budućnošću”, poručio je predsjednik Srbije prilikom polaganja kamena temeljca za Centar izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, u okviru koga će biti i Centar za istraživanje matičnih ćelija

Izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića prilikom polaganja kamena temeljca u Kragujevcu za Centar izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, u okviru koga će biti i Centar za istraživanje matičnih ćelija, da treba, između ostalog, sačuvati “srpski kod”, sagovornici Radija Slobodna Evropa svrstavaju u korpus dokaza elementarnog neznanja predsjednika države.

“Da bi bračni par imao djece ponekad ili vrlo često mora da se obrati ljekaru, ponekad ili vrlo često traži rješenje u inostranstvu. To rješenje treba da bude ovdje i ta djeca treba da budu srpska djeca, sa srpskim genetskim materijalom, srpskim kodom, srpskom prošlošću i srpskom budućnošću”, poručio je predsjednik Srbije.

Ta izjava je za Biljanu Stojković kao genetičarku smiješna, ali kao pedagoga, profesoricu na Katedri za evoluciju i genetiku Beogradskog univerziteta i kao građanku – društveno veoma opasna.

“Mnogo smo pričali o tome da ne postoje geni srpski, hrvatski, španski… Svi ljudi, svi narodi su mješavine velikog broja genetičkih varijanti tokom cijele evolucione istorije čovječanstva. I to je nama potpuno jasno. Ali, bez obzira što biologija toliko o tome priča, u tim nacionalističkim umovima i dalje se govori o genetičkoj esenciji ovog ili onog naroda, a to se provlači i kroz ovu izjavu predsjednika Nikolića”, komentariše Biljana Stojković.

Profesor Teološkog fakulteta u penziji Dimitrije Kalezić kaže da takvo shvatanje, kakvo je iznio predsjednik države, nije u skladu ni sa crkvenim učenjem.

“A znate zašto? Čovječnost, ljudskost, nije to samo biologija, nijesu to samo atomi, neutroni itd, nego kompletna ličnost. Uostalom, iz istorije znamo, imamo primjera, da su osobe pripadale najprije jednom narodu, pa onda drugom, ko su bili i šta su sve učinili. Po pravoslavnom učenju, pravoslavna porodica može da prisvoji dijete iz bilo kog naroda i da ga prihvati kao svoje i da ga vaspitava kao svoje”, navodi Kalezić.

Profesor dramaturgije Nenad Prokić kaže da matične ćelije nemaju nikakve veze sa rađanjem djece (u okviru Centra za matične ćelije u Kragujevcu nije predviđena gradnja centra za vještačku oplodnju), a pominjanje “srpskog koda” svrstava u idelošku matricu čiji je najčuveniji sljedbenik dr Mengele.

Predsjednikove izjave su kobna mješavina neznanja i jedne ideologije koja tumara od genocida do matičnih ćelija. Nijesu nama potrebne toliko matične ćelije koliko nam je potrebna jedna poštena politika koja će dati šanse i zdravoj i bolesnoj djeci da se liječe u Srbiji i da budućnost stvaraju ovdje, a ne u polarnom krugu Švedske. ‘Srpski kod’, ‘srpska budućnost’, ‘srpska djeca’, ‘srpski narod’, fali još samo ‘srpska rasa’. Ja se nadam se da će tim matičnim ćelijama moći da se liječe i, na primjer, Mađarice u Srbiji. Predsjednik stalno zaboravlja da je on predsjednik srpskih građana, a ne predsjednik srpskog naroda ili srpske nacije”, konstatuje Prokić.

Profesorka Stojković dodaje da ovakve društveno štetne izjave ne bi smjele da ostanu bez široke reakcije koje bi ih obesmislile, kao što se to ovih dana događa jednim drugim povodom u susjedstvu.

“Mi na Biološkom fakultetu obrazujemo mlade biologe koji, svakako, neće na pogrešan način čitati priču o nacionalnostima i biološkim entitetima, ali nijesu svi u ovoj Srbiji biolozi, pa je ta izjava u tom smislu veliki problem. Voljela bih kada bi postjala jedna ozbiljna i šira reakcija, kao što je, na primjer, pravljenje sajta u Hrvatskoj sa lažnim izdajnicima. Mi bismo mogli da napravimo takav sajt na kome bismo se prijavljivali kao anti Srbi. Mora da postoji neka intelektualna reakcija na te stvari. Nijesmo mi jedini sa takvim lupetanjima ljudi u državnom vrhu, to postoji ne samo u našem regionu, nego svuda”, kaže profesorka Stojković, aludirajući, pretpostavljamo, i na američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa.

Izvor: slobodnaevropa.org

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!