Advokatica Vasvija Vidović: Podnijeću žalbu na odluku o jednomjesečnom pritvoru Raončiću

“Ukoliko bi Apelaciono vijeće odbilo našu žalbu, jer mi imamo informacije da se u ovom sudu kontroliše postupak, da to već izlazi izvan institucionalne nadležnosti pojedinaca u ovom sudu, mi ćemo naravno pisati apelaciju Ustavnom sudu. Obratićemo se svim međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i, ukoliko dođe do odbijanja, sudu u Strazburu”, rekla je Vidović

Foto: Avaz.ba

Vasvija Vidović, advokatica Fahrudina Radončića, kazala je danas okupljenim novinarima ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine da će podnijeti žalbu na odluku suda BiH da se lideru SBB-a odredi jednomjesečni pritvor.

“Ovakva odluka danas nije nikakvo iznenađenje, s obzirom na ponašanje i Tužilaštva i suda. Sami ste svjedoci da je sudija dozvolio da se čita predlog s prisluškivanim razgovorima duže od pet sati, što je neuobičajno. Svi ste svjedoci šta piše u tim materijalima, ukoliko to uopšte ima veze s krivičnim djelom. Takođe ste vidjeli da, pored toga što je odbrana tražila izuzeće postupajućeg tužioca Bože Mihajlovića iz vrlo ozbiljnih razloga, i pored toga što su tamo sjedjela još tri tužioca, sudija, umjesto da je nastavila rad s tim tužiocima ili prekinula raspravu, što je bila dužna po zakonu, jednostavno je ignorisala zahtjeve odbrane. Vi ste vidjeli da sva ta komunikacija koja je pročitana više ima politički sadržaj odnosa gospodina Radončića i gospodina Izetbegovića. Vidjeli ste da se malo toga ili nikako kad je u pitanju gospodin Radončić uopšte ne odnosi na tu spornu svjedokinju”, rekla je Vidović.

Na novinarsko pitanje da li će podnijeti žalbu, ona je odgovorila potvrdno.

“Naravno da ćemo se svim pravnim sredstvima boriti da ovaj predmet uđe u nekakav zakonit postupak. Ukoliko bi Apelaciono vijeće odbilo našu žalbu, jer mi imamo informacije da se u ovom sudu kontroliše postupak, da to već izlazi izvan institucionalne nadležnosti pojedinaca u ovom sudu, mi ćemo naravno pisati apelaciju Ustavnom sudu, kao što smo to učinili u predmetu Šahman. Obratićemo se svim međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava. Obratićemo se, svakako, ukoliko dođe do odbijanja, sudu u Strazburu i određenim pravnim organizacijama koje se bave situacijama političkih progona”, rekla je Vidović, prenosi portal avaz.ba.

Vidović je kazala da je odbrana na ročištu za određivanje pritvora mogla da traži da sjednica bude zatvorena, ali da je u “interesu upravo odbrane i Radončića da javnost čuje šta su dokazi Tužilaštva BiH”.

“Mogli smo to tražiti, ali ovako je je u interesu odbrane da javnost čuje da se ti prisluškivani razgovori odnose na politička zbivanja, a nikako na svjedokinju Sarić”, kazala je Vidović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!