Trump ne žali zbog izjava o muslimanima

“Govorim ono što moram reći”, izjavio je Trump, koji je 7. decembra predložio “privremeno” zatvaranje granica Sjedinjenih Američkih Država za muslimane, nakon ubistva 14 osoba u napadu u Kaliforniji

Američki milijarder Donald Trump, mogući kandidat republikanaca za predsjedničke izbore 2016, izjavio je da ne žali zbog nedavnih izjava o muslimanima, iako su one upotrijebljene u videosnimku grupe Al-Shabab iz Somalije za regrutaciju novih članova.

“Govorim ono što moram reći”, izjavio je Trump, koji je 7. decembra predložio “privremeno” zatvaranje granica Sjedinjenih Američkih Država za muslimane, nakon ubistva 14 osoba u napadu u Kaliforniji.

Propagandni videosnimak somalske grupe povezane sa Al-Kaidom, u kojem se osuđuje rasna diskriminacija u SAD-u, potkrijepljen je njegovom izjavom.

Uprkos osudama Trumpovih izjava u svijetu, ovom konzervativnom kandidatu nije pala podrška u ispitivanjima javnog mnjenja u SAD-u.

Kako prenosi portal balkans.aljazeera.net, demokratska kandidatkinja Hillary Clinton optužila je Trumpa da je postao najbolji regruter novih članova za oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Međutim, Trump je nakon toga optužio Clinton i američkog predsjednika Baracka Obamu da su odgovorni za uspon ISIL-a.

Govoreći na predizbornom skupu, rekao je kako je Obamina administracija trebala obratiti pažnju na njegove pozive da SAD preuzme naftna postrojenja koja kontrolira ISIL, ali kako je umjesto toga dozvolila da ta grupa prosperira, prenosi britanski Guardian.

Naveo je da je tri godine upućivao takve pozive, ali “da su svi govorili kako se takvo nešto ne može učiniti, jer je riječ o suverenoj zemlji” dok, kako je istakao, “tamo ni nema zemlje”.

“Oni su stvorili ISIL. Hillary Clinton je stvorila ISIL sa Obamom”, rekao je Trump.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!