“Gardijan”: Crna Gora u srijedu dobija poziv za NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nije mogao da sa sigurnošću kaže da će pozivnica biti poslata u srijedu, ali diplomatski izvori “Gardijana” iz Brisela navode da je odluka već donijeta

NATO će napraviti novi veliki korak ka proširenju i dodatno podgrijati tenzije sa Rusijom, kada u srijedu zvanično pozove Crnu Goru da se pridruži, piše “Gardijan” (The Guardian).

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nije mogao da sa sigurnošću kaže da će pozivnica biti poslata u srijedu, ali diplomatski izvori “Gardijana” iz Brisela navode da je odluka već donijeta, prenosi portal Analitika.

“Crna Gora je prešla dalek put kako bi se pridružila evroatlantskoj porodici. Slanje pozivnice biće istorijska odluka i to će biti signal naše kontinuirane posvećenosti zapadnom Balkanu”, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO.

Britanski list ističe da je Moskva više puta ocijenila da je proširenje Alijanse provokacija, kao i da zapadni zvaničnici vjeruju da je Kremlj zaslužan za antivladine proteste u Crnoj Gori “kako bi pokušali da skrenu zemlju sa puta ka NATO”.

“Ipak, crnogorski parlament je izglasao ulazak u NATO i vlasti u Podgorici su sprovele reforme oružanih snaga i Ministarstva odbrane kako bi mogli olakšati pristupanje”, navodi “Gardijan”.

Očekuje se da 28 ministara NATO, koji danas otvaraju dvodnevni sastanak u Briselu, jednoglasno izdaju poziv Crnoj Gori.

Nakon toga, Crnoj Gori će biti potrebno između 12 i 18 mjeseci da završi proces ulaska u NATO, i to 17 godina nakon što je zemlju bombardovala Alijansa, dok je bila u sastavu SRJ.

List podsjeća i da su Slovenija, Hrvatska i Albanija već punopravne članice NATO, kao i da Rusija često izražava protivljenje širenju Alijanse, naročito pristupanju članica bivšeg komunističkog bloka.

Na pitanje o odluci ministara u narednih 48 sati, ambasador SAD pri NATO Daglas Lut je rekao: “Ovo nije nešto što je pripremano kao poruka za Rusiju. Ovdje se uopšte ne radi o Rusiji”.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je juče da je “izvjesno” da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u NATO.

Vujanović je, nakon učešća na samitu šefova država i vlada u Parizu posvećenom klimatskim promjenama, rekao da će dan kada Crna Gora dobije poziv od NATO biti “veliki dan za državu”.

“Mogu reći sa punom izvjesnošću prognoze za našu pozivnicu u NATO”, rekao je on.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!