Erdogan odgovorio Rusiji: Prestanite da nas klevećete, ne sarađujemo s ISIL-om

“Treba da vas je sramota. Oni koji tvrde da mi kupujemo naftu od ISIL-a obavezni su da to i dokažu. Ako ne, oni su klevetnici”, poručio je Erdogan

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan negirao je danas optužbe Rusije da Ankara sarađuje sa grupom Islamska država (ISIL) i naglasio da je “borba njegove zemlje protiv džihadista nesporna”.

Erdogan je poručio da je “stav Turske u borbi protiv ISIL-a jasan od početka”, prenosi AFP.

“To se ne dovodi u pitanje. Niko nema pravo da osporava borbu naše države protiv IS ili da nas inkriminira”, rekao je Erdogan.

On je takođe demantovao optužbe Rusije da Turska kupuje naftu od ISIL-a, javlja portal balkans.aljazeera.net.

“Treba da vas je sramota. Oni koji tvrde da mi kupujemo naftu od ISIL-a obavezni su da to i dokažu. Ako ne, oni su klevetnici”, poručio je Erdogan.

Dodao je da svi znaju gdje Turska kupuje energente – najviše od Rusije, zatim Irana, Azerbejdžana i Iraka.

“Ponudite dokaze da kupujemo od ISIL-a. Neka to dokažu oni koji nas optužuju. Ako tražite izvore finansiranja Islamske države, prvo pogledajte Assadov režim”, rekao je Erdogan.

Kako je dodao, Turska će nastaviti da podržava umjerene pobunjenike u Siriji. 

POGORŠANJE ODNOSA

Odnosi između Turske i Rusije pogoršali su se nakon što su turske oružane snage 24. novembra oborile ruski vojni avion, tvrdeći da je narušio turski vazdušni prostor.

Međutim, Rusija tvrdi da je avion bio na sirijskoj teritoriji.

“Rusija neće tolerisati napade na njen vojni avion koji je srušila raketa ‘vazduh-vazduh’, ispaljena iz turskog vojnog aviona F-16, dok je bio na visini od 6.000 metara i na udaljenosti od jednog kilometara od turske granice”, izjavio je u utorak u Sočiju ruski predsjednik Vladimir Putin, istakavši da ruski avion i piloti nijesu predstavljali prijetnju Turskoj.

“TURSKA NE TREBA DA SE IZVINJAVA”

“Turska se neće izviniti Rusiji zbog obaranja ruskog vojnog aviona”, izjavio je danas turski ministar spoljih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Ne treba da se izvinjavamo zbog nečega u čemu smo u pravu”, rekao je on.

Cavusoglu je podsjetio da je Turska juče izrazila žaljenje zbog tog incidenta, objasnivši da je riječ o telefonskom razgovoru turskog ministra spoljnih poslova i ruskog kolege Sergeja Lavrova.

Ova izjava došla je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin kazao da se Turska još nije izvinila, niti da je je ponudila garancije da će “odgovorni za taj zločin biti kažnjeni”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!