Neredi na ulicama Chicaga nakon što je policajac ubio Afroamerikanca sa 16 metaka (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Hodajući ulicom s predmetom u ruci – vlasti tvrde da je riječ o nožu – čini se da mladić ne želi da se odazove policajcima koji žele da ga pretresu, ali istovremeno ne izvodi nikakav prijeteći pokret prema njima. Kad se dječak udalji prema rubu ulice policajac Jason Van Dyke otvara vatru, pokosivši Laquana McDonalda. Dok leži na zemlji, policajac nastavlja hladnokrvno da puca

Šef policije i gradonačelnik Chicaga uputili su u utorak veče poziv na smirivanje, neposredno nakon što je bijeli policajac optužen za ubistvo crnog tinejdžera i objavljen šokantni video snimak na kojem policajac ubija mladića sa 16 metaka.

Taj snimak bi mogao da poveća rasnu napetost u trećem po veličini gradu u SAD, nakon sličnih policijskih zloupotreba koje su u posljednjih 18 mjeseci izazvale nemire u drugim gradovima u zemlji, prenosi portal jutarnji.hr.

Prizori snimljeni kamerom iz vozila snaga reda otkrivaju okolnosti u kojima je prošle godine brutalno ubijen Laquan McDonald, koji je imao 17 godina.

Hodajući ulicom s predmetom u ruci – vlasti tvrde da je riječ o nožu – čini se da mladić ne želi da se odazove policajcima koji žele da ga pretresu, ali istovremeno ne izvodi nikakav prijeteći pokret prema njima.

Kad se dječak udalji prema rubu ulice policajac Jason Van Dyke otvara vatru, pokosivši Laquana McDonalda. Dok leži na zemlji, policajac nastavlja hladnokrvno da puca.

Nakon objave tog video snimka Chicago strahuje od nereda.

Stotine osoba počelo je u utorak veče da se okuplja na raznim mjestima u gradu blokirajući saobraćaj, saopštili su američki mediji. Došlo je do nekoliko napetih situacija sa snagama reda.

Jason Van Dyke (37) optužen je za ubistvo s predumišljajem. Kazneno gonjenje policajca veoma je rijetko u SAD-u, a u Chicagu već decenijama nijedan policajac nije optužen za ubistvo na dužnosti.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!