Teška situacija povratnika iz Njemačke: Azilanti u nikad goroj situaciji (VIDEO)

“Kada se javim Zavodu za zapošljavanje onda tek mogu da počnem proces vađenja dokumenata za materijalno obezbjeđivanje porodice koje traje još šest mjeseci, tako da deset do 12 mjeseci ja nemam nikakvih primanja. Obratio sam se i Opštini i svim institucijama i niko nije dao nijedan jedini euro da nam pomogne”, kaže Muamer Bajrović, koji je iz Njemačke s porodicom vraćen u Rožaje

Zbog velikog broja izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja, poput Sirije i Avganistana, njemačke vlasti počele su sa organizovanim povratkom tražilaca azila sa područja Balkana.

Većina zahtjeva je odbijena i građanima Crne Gore kao ekonomskim migrantima. Dio povratnika kaže kako je sada u još težoj situaciji, prenosi portal balkans.aljazeera.net.

Prije šest mjeseci s autobuske stranice u Rožajama Muamer Bajrović je, u potrazi za boljim životom, sa ženom i četvoro djece otišao u Njemačku.

Oboje bez posla, godinama su primali socijalnu pomoć i jedva preživljavali. Međutim, san o Njemačkoj nije potrajao.

Prošle sedmice vraćeni su u Crnu Goru, nakon što im je, kao ekonomskim migrantima, zahtjev za azil odbijen. U međuvremenu, u domovini su izgubili sve povlastice.

“Kada se javim Zavodu za zapošljavanje onda tek mogu da počnem proces vađenja dokumenata za materijalno obezbjeđivanje porodice koje traje još šest mjeseci, tako da deset do 12 mjeseci ja nemam nikakvih primanja. Obratio sam se i Opštini i svim institucijama i niko nije dao nijedan jedini euro da nam pomogne”, kaže Muamer Bajrović.

Umjesto novčane pomoći, Muamer od države, zapravo, traži posao.

“Ne jednokratnu pomoć, što nam je sada mnogo potrebno, nego dugoročno rješenje. Bar od nas šest, u stvari od nas troje radno sposobnih sa završenom školom, bar jedno radno mjesto”, dodaje on.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!