Stoltenberg: Niko nema pravo da se miješa u odluku Crne Gore o članstvu u NATO

“Niko drugi nema pravo da se miješa u takvu odluku. Crna Gora je suverena i nezavisna zemlja i svaka suverena država ima pravo da odluči o svom putu, uključujući i kakve bezbjednosne aranžmane želi”, naglasio je Stoltenberg

Foto: www.nato.int

Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg poručio je da niko nema pravo da se miješa u odluku Crne Gore da postane članica zapadne vojne alijanse i da bi svaki pritisak samo ojačao spremnost NATO-a da pozove Podgoricu da postane punopravni član.

On je rekao da su težnje Crne Gore da postane članica NATO-a pitanje o kojem odlučuje samo ta zemlja i vojna alijansa.

“Niko drugi nema pravo da se miješa u takvu odluku. Crna Gora je suverena i nezavisna zemlja i svaka suverena država ima pravo da odluči o svom putu, uključujući i kakve bezbjednosne aranžmane želi”, naglasio je Stoltenberg, prenosi Tanjug.

Podsjetio je da sve zemlje potpisnice Helsinške povelje, ali i Rusija, moraju da poštuju pravo na samostalno odlučivanje, a tako i da neko uputi zahtev za članstvo u NATO. Odluku o prijemu Crne Gore u članstvo NATO će, prema njegovim riječima, donijeti na sastanku ministara spoljnih poslova Alijanse 1. i 2. decembra, prenosi portal Analitika.

“Tada će se odlučiti o pozivu Crnoj Gori da se pridruži NATO-u, ali važno je da nijedna treća zemlja nema prava da interveniše i miješa se u taj proces. Ako bude bilo kakvog miješanja, to može da dovede do ojačavanja spremnosti da se pozove Crna Gora da postane punopravni član”, ukazao je on.

Osnovni princip NATO-a je, kako je podsjetio, da poštujemo odluke zemalja i ako je neka država odlučila da ne želi da bude članica Alijanse to se poštuje. S tim u vezi, rekao je da je Srbija odlučila da ne teži članstvu u NATO, što ova organizacija poštuje.

“Srbija je odlučila da bude neutralna zemlja. Ne postoji sukob i kontradikcija da bude neutralna zemlja i razvija bliske odnose sa NATO, jer Alijansa ima odnose i sa drugim neutralnim zemljama. Poštujem odluku Srbije i nijedna država nije silom natjerana da postane članica”, kazao je Stoltenberg, dodajući da postoji potencijal za razvoj saradnje Srbije i NATO-a.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!