Dijaspora spasava ekonomiju BiH: Od 1998. do 2014. poslali skoro 33 milijarde KM

Najviše novca dijaspora je poslala 2007. godine, kada je na račune građana uplaćeno 2,77 milijardi KM, a najmanje je stiglo 2002. – 1,966 milijardi KM. Kada je u pitanju ova godina, samo u prva tri mjeseca pristiglo je 493,6 miliona KM, što je za 17,6 miliona više nego u istom razdoblju prošle godine

Prema podacima Centralne banke (CB) BiH, bh dijaspora rodbini i prijateljima u BiH pošalje više od dvije milijarde KM svake godine, pa je tako od 1998. do 2014. poslala skoro 33 milijarde KM.

Najviše novca dijaspora je poslala 2007. godine, kada je na račune građana uplaćeno 2,77 milijardi KM, a najmanje je stiglo 2002. – 1,966 milijardi KM.

Kada je u pitanju ova godina, samo u prva tri mjeseca pristiglo je 493,6 miliona KM, što je za 17,6 miliona više nego u istom razdoblju prošle godine.

Vrijednost doznaka stabilna je već duže, a priliv iz inostranstva po ovoj osnovi ima blagi trend rasta nakon velike ekonomske krize koja je potresla Evropu 2008. godine.

Procjene Svjetskog saveza dijaspore BiH govore da u svijetu živi oko 1,3 miliona osoba koje vode porijeklo iz BiH. Međutim, prema podacima drugih institucija, izvan BiH živi 1,5 do dva miliona ljudi iz te države, prenosi portal avaz-ba.

Kako tvrde ekonomisti, doznake koje na račune građana stižu od rodbine ili prijatelja su izuzetno bitne za cjelokupni ekonomski sistem BiH.

“Dijaspora u zemlju šalje dvije do dvije i po milijarde KM godišnje, što čini oko 13 odsto ukupnog bruto društvenog proizvoda (BDP) BiH. Taj podatak BiH svrstava na peto mjesto među 20 vodećih zemalja u svijetu prema obimu novčanih doznaka migranata u odnosu na BDP. Procjenjuje se da otprilike još toliko novca stiže putem neformalnih kanala za koje nema preciznih podataka”, kazao je za “Avaz” predsjedavajući Foruma dijaspore „BHdiaFor 2015“ i predsjednik Asocijacije “Naša perspektiva” Armin Alijagić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!