Šarli Ebdo ponovo provocira: Narugali se fotografiji sa mrtvim dječakom Ajlanom

Ovaj časopis je ispod naslova “Dobrodošli migranti” napisao “Tako blizu svoga cilja” dok se iza fotografije tijela dječaka nalazi ilustrovani billboard McDonald’sa na kojem piše “Dva menija djece za mir jednog”. Identičnu tematiku sadrži i druga karikatura koja nosi naziv “Dokaz da je Evropa hrišćanska”. Ona prikazuje Isusa kako stoji na vodi dok se pored njega nalazi utopljeni dječak i to sa sve sa tekstom “Hrišćani hodaju na vodi. Muslimanska djeca tonu”

Francuski satirični časopis Šarli Ebdo našao se na žestokom udaru kritika javnosti nakon što je na naslovnici objavio ilustraciju na fotografiju beživotnog tijela sirijskog dječaka Ajlana Kurdija na turskoj obali koja je potresla svjetsku javnost.

Svjetski mediji prenose da se satirični časopis Šarli Ebdo koji je poznat po kontroverznim i provokativnim karikaturama novom ilustracijom narugao fotografiji sa tragično stradalim trogodišnjim dječakom Ajlanom Kurdijem. 

Naime, ovaj časopis je ispod naslova “Dobrodošli migranti” napisao “Tako blizu svoga cilja” dok se iza fotografije tijela dječaka nalazi ilustrovani billboard McDonald’sa na kojem piše “Dva menija djece za mir jednog”.

Kako prenosi portal cdm.me, identičnu tematiku sadrži i druga karikatura koja nosi naziv “Dokaz da je Evropa hrišćanska”. Ona prikazuje Isusa kako stoji na vodi dok se pored njega nalazi utopljeni dječak i to sa sve sa tekstom “Hrišćani hodaju na vodi. Muslimanska djeca tonu”.

Podsjećamo, u napadu na redakciju Šarli Ebdo u januara 2015. godine ubijeno je 12 osoba. 

Svjetska javnost masovno je dala podršku časopisu koji sebe predstavlja kao “velikog zagovarača slobode govora”. 

Kao rezultat te podrške nastao je hashtag #JeSuisCharlie (Ja sam Čarli) kojim su korisnici društvenih mreža izrazili poštovanje prema crtežima ovog časopisa.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!