Više državno tužilaštvo: Načelnik rožajske policije je izvršio samoubistvo

Ernad Kalač (42) nađen je mrtav 24. marta pored groba svoje ćerke u rodnim Gusnjicama, nedaleko od Rožaja. On je prije smrti poslao tri oproštajna pisma: tadašnjem premijeru Igoru Lukšiću, tadašnjem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću i predsjedniku Osnovnog suda u Rožajama Zahitu Camiću. Iako je odmah nakon njegove smrti iz policije servirana priča da se Kalač ubio zbog tuge za kćerkom Hanom, koja je umrla kada joj je bilo pet godina usljed gušenja od oraha koji je jela, u tim pismima smrt njegovog djeteta se ne pominje 

Nakon dugogodišnje istrage Vrhovnog državnog tužilaštva utvrđeno je da je Ernad Kalač, pokojni načelnik Odjeljenja bezbjednosti Rožaje, izvršio samoubistvo, saopšteno je “Vijestima” iz te državne institucije.

“Na osnovu prikupljenih dokaza, Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju ocijenilo je da ne postoji osnovana sumnja da je Ernad Kalač lišen života od strane nekog lica, već da je izvršio samoubistvo”, navodi se u odgovoru VDT.

Iz te institucije je saopšteno da je, prema izvještaju koji je VDT dostavljen iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, to tužilaštvo povodom smrti Kalača iz svoje nadležnosti “preduzelo brojne radnje u cilju utvrđivanja kako je i na koji način došlo do Kalačeve smrti”.

Ernad Kalač (42) nađen je mrtav 24. marta pored groba svoje ćerke u rodnim Gusnjicama, nedaleko od Rožaja.

On je prije smrti poslao tri oproštajna pisma: tadašnjem premijeru Igoru Lukšiću, tadašnjem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću i predsjedniku Osnovnog suda u Rožajama Zahitu Camiću. Iako je odmah nakon njegove smrti iz policije servirana priča da se Kalač ubio zbog tuge za kćerkom Hanom, koja je umrla kada joj je bilo pet godina usljed gušenja od oraha koji je jela, u tim pismima smrt njegovog djeteta se ne pominje. 

Kalač je u pismu, koje “Vijesti” posjeduju, tadašnjem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću napisao dan prije smrti: “U prilogu ovoga pisma Vam šaljem par akata na upoznavanje, mada su oni preko PJ Berane trebalo da budu kod Vas. Od Vas tražim gospodine direktore, da moju suprugu i dvoje maloljetne djece ne ostavite na cjedilu, ja porodicu ostavljam bez ijednog eura u kući, bez centa ušteđevine i sa dugom od oko dvadesetak hiljada eura u NLB Montenegro banci (toliko o mojoj korumpiranosti). Molim Vas, gospodine direktore, ukoliko je moguće preko Sindikata ili drugih instanci pomozite mojoj porodici, da im banka ne uzme kuću, i da moja djeca poslije mene nešto primaju, ako sam zaslužio sa 23 god. penzijskog staža. Imam beskrajno povjerenje u Vas. Kalač Ernad”.

U dokumentu Uprave policije, koji “Vijesti” posjeduju, piše da je pismo Ernada Kalača na adresu Uprave policije stiglo 28. marta 2011. godine. Tu piše da, nakon što je pismo primio Veljović, odnosno njegov šef kabineta Petar Krstajić, “nema podataka da je ono proslijeđeno tadašnjem pomoćniku direktora za Sektor kriminalističke policije Milanu Tomiću na dalju nadležnost i postupanje, niti nekom drugom organu državne uprave”.

“Daljim pregledom i uvidom u kancelarijsko poslovanje i raspoložive spise, nije utvrđeno gdje se fizički nalazi pismo, niti ima podataka o njegovom daljem kretanju”, piše u tom dokumentu Uprave policije.

Ernad Kalač je, istog dana kada je poslao pismo svom direktoru Veselinu Veljoviću, poslao pismo i tadašnjem premijeru Igoru Lukšiću.

Napisao mu je: “S obzirom  na to da imam ogromno povjerenje u Vas, moram da Vam se obratim na ovaj način. Gospodine predsjedniče, u prilogu ovog pisma Vam šaljem neke akte koji će Vam nadam se ostaviti utisak časnog i poštenog čovjeka, službenika Uprave policije i odanog građanina Crne Gore. Gdje god sam radio radio sam časno i pošteno (to mogu da posvjedoče mnogi – rijetki to ne mogu). Misleći da radim za interese svoje države u pojedinačnim situacijama sam i naivan. Moja ljudskost i čast mi ne dozvoljavaju da budem nečija kolateralna šteta, niti da se pojedinci kriju iza mene, a ja da budem korumpirana karika u lancu. Nikada nijesam uzeo jednog novčića od bilo kojeg lica koje se bavi kriminalom. Za svoga života sam radio za platu, od plate i vraćam kredite od kojih smo se ja i moja supruga ‘skućili’ (u pismu koje sam naslovio direktoru UP je objašnjeno kako smo došli do krova nad glavom). Ja nemam ušteđevine, nemam drugih nekretnina, nijesam uspio da suprugu zaposlim, da joj otvorim privatni biznis i sl. te Vas molim i ostavljam kao amanet, za slučaj da se meni nešto desi, da mi ne ostavite suprugu i dvoje maloljetne djece bez ičega, valjda za 23 godine radnog staža djecu sleduje neko primanje. Ne dozvolite da im banka uzme kuću, to je jedino što im ostavljam. Imam beskrajno povjerenje u Vas. Kalač Ernad”

U trenutku smrti Ernad je kreditno bio dužan preko 23.000 eura. Uprkos obećanju koje je njegovoj udovici Almi dao tadašnji direktor Veljović da će policija preuzeti njegova dugovanja, većinu njih i danas vraća Ernadova supruga.

„Imali smo stambeni i potrošački kredit. Iz Uprave policije su u dva navrata uplatili po pet hiljada eura, a sve ostalo vraćam ja. Ne može čovjek dugačije nego da trpi i ćuti šta god ga snađe“, rekla je Alma Kalač juče “Vijestima”.

Ona nikada nije prestala da traži krivca za smrt supruga.

„Kako tada, tako i četiri godine kasnije, država uporno ćuti na okolnosti koje su dovele do toga da moj suprug tragično okonča svoj život. Desetak puta sam se obraćala Vrhovnom državnom tužilaštvu od kojeg sam tražila da me prime i informišu dokle se stiglo s istragom, ali ni na jedno moje pismo nikada nije odgovoreno“, tvrdi ona.

Alma Kalač kategorično odbija da je njen suprug izvršio samoubistvo zbog prerane smrti njihove kćerke Hane. Ona ističe da je on iza sebe ostavio još dvije ćerke zbog kojih je morao da živi.

Udovica bivšeg šefa rožajske policije je godinama potencirala da se iza smrti njenog suruga krije duvanska mafija, u čijim raljama njen muž Ernad Kalač nije želio da okalja svoju ljudsku i profesionalnu čast.

Ona i danas smatra da je zbog toga povukao oroz na pištolju iz kojeg se ubio.

Supruga policajca Kalača se, prema nezvaničnim saznanjima ”Vijesti”, nekoliko puta obraćala za pomoć Sindikatu policije. Nikad joj nijesu odgovorili.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!