Damir Kavgić, heroj koji je pronašao nestalu djevojčicu: Pukom srećom je ostala u životu

Gledajući sa suprugom svoju petogodišnju kćerku, Damir Kavgić nije imao mira – nešto ga je vuklo ka nestaloj djevojčici. Iako je, nakon nedjelju dana, potraga za Samirom obustavljena, Damir je odlučio da sa sinom i prijateljem pođe da je traži. I pronašao je. “Glava joj je bila među koljenima. Bila je bez odjeće, u nekoj polukomi. Napadale su je muve, imala je otvorene rane i već su crvi bili na njoj… Uhvatila me je panika, ali sam je polako uzeo i rekao joj: ‘Dođi da te čiko vodi mami i babi’”

Damir Kavgić, obični čovjek kojeg je duboko potresla priča o izgubljenoj djevojčici iz Rašljana kod Brčkog, heroj je koji je sedam dana od nestanka pronašao Samiru Alić, i to baš u trenutku kada su sve nade u njen pronalazak bile ugašene.

Nakon potrage za nestalom petogodišnjakinjom koja je trajala sedam dana i noći, odlučeno je da će traganje biti obustavljeno.

No, Damiru Kavgiću, dobrom čovjeku iz Gornjeg Srebrenika, priča o malenoj Samiri nije dala mira. Pogledivao je, zajedno sa suprugom, svoju petogodišnju kćerku i samo mislio o izgubljenom djetetu. U petak je sam krenuo u potragu.

“Srce me je vuklo toj djevojčici i svake noći od Samirinog nestanka supruga i ja smo razgovarali o njoj. Svake noći smo se pitali da li je živa, gdje je i kako li je sama i izgubljena u divljini. Duboko nas je to dirnulo. Tako sam ja odlučio da pođem da je tražim. Bio mi je dovoljan samo pogled na moju djevojčicu”, ispričao je Kavgić za portal klix.ba.

DJEVOJČICA U DŽUNGLI

Nakon što je Samirin brat Elvedin pronađen sam, iako su nestali zajedno, Kavgića je nešto vuklo k njoj.

“Pokušao sam u selu u kojem živim da organizujem potragu. Međutim, niko nije htio da se priključi. Tog dana su rekli da se djevojčica više neće tražiti. No, mene je nešto vodilo k njoj i odlučio sam da idem u šumu”, priča Damir.

Poveo je trinaestogodišnjeg sina Mehmeda i devetnaestogodišnjeg prijatelja Omera Ribića i krenuli su na Majevicu.

Kako je kazao, uputili su se prema obližnjoj klisuri i rijeci Bistrici. Hodali su sat vremena i uzvikivali Samirino ime, nadajući se da će čuti odgovor.

“Išli smo rijekom 100 metara i nijesmo mogli dalje jer je neko drveće upalo u vodu. Tako smo krenuli desno, uz planinu. To je džungla. Vikali smo, a pošto nijesmo čuli odgovor odlučili smo da sjednemo i odmorimo. Nakon pet minuta čuli smo slabašan glasić. Bilo je to kao oglašavanje malog jagnjeta. Shvatili smo da se radi o dječijem glasu”, ispričao je Damir.

POLJUBIO SAM JE I POTRČAO KOLIKO ME NOGE NOSE

Podijelili su se. Damir je otišao uz, a njegov sin i prijatelj niz potok. Na udaljenosti od oko 30 metara Damir je ugledao djevojčicu.

“Glava joj je bila među koljenima. Bila je bez odjeće, u nekoj polukomi. Napadale su je muve, imala je otvorene rane i već su crvi bili na njoj… Uspjela je da podigne glavu i da me poglega. Uhvatila me je panika, ali sam je polako uzeo i rekao joj: ‘Dođi da te čiko vodi mami i babi’. Zagrlila me je. Imala je još malo snage u ručicama i kao da je dozivala mamu. Poljubio sam je u obraz i potrčao koliko me noge nose”, ispričao je Damir.

Žurio je, priča, da izađe na vrh planine, kako bi uhvatili signal i mogli da pozovu hitnu pomoć i policiju. Peli su se najbrže što su mogli, kao bez duše.

ONA ĆE ŽIVJETI

“Trčao sam koliko sam mogao. Samo sam molio Boga da stignem da spasim djevojčicu. Molio sam se Bogu i govorio da mene uzme, ali da nju poživi. Kad smo izašli gore, pozvao sam policiju i Dom zdravlja Srebrenik. Pomoć je stigla u roku od sedam minuta. Tada sam se onesvijestio od iscrpljenosti, stresa i dehidracije. Međutim, samo je važno da će djevojčica preživjeti. Ona će živjeti”, kazao je Damir.

Nakon svega, posjetio je i Samirine roditelje. Oni nijesu mogli da vjeruju da im je kćerka pronađena.
“Morao sam da im pokažem ličnu kartu kako bi povjerovali da sam to ja i da sam našao njihovu djevojčicu”, kazao je Damir.

On ističe da je sigurno da Samira ne bi preživjela još jedan dan u divljini, naročito zbog činjenice da je upala u korito iz kojeg sama nije mogla da izađe.

Brat i sestra, Elvedin i Samira Alić nestali su u petak, 17. jula, kada su, navodno, pod izgovorom da idu da se kupaju u obližnjoj rijeci, otišli od kuće. Tada im se izgubio svaki trag. Elvedin je, u teškom stanju i polunag pronađen pet dana kasnije, dok je djevojčica pronađena prije dva dana. Pukom srećom su ostali u životu, posebno imajući u vidu da su proteklih dana bile velike vrućine, ali i da je Elvedin dijete sa posebnim potrebama.

Samira stabilna, svjesna i samostalno diše

Samira Alić se nalazi u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i u stabilnom je zdravstvenom stanju, prenosi portal avaz.ba.

“Djevojčica je u Univerzitetski klinički centar Tuzla primljena kao NN lice i nalazila se u vrlo teškom zdravstvenom stanju zbog dehidriranosti i multiplih povreda. Trenutno je stabilna, svjesna, komunikativna i samostalno diše”, kazali su tom portalu u UKC-u.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!