Novi broj revije „Bihor“ od ponedjeljka na prodajnim mjestima

I u ovom proju čitaoci mogu da se upoznaju s aktivnostima dijapore, ali i da pročitaju tekstove Ada Softića, dr Šemsudina Hadrovića, Almira Mehonića Jusufa Babačić, Džemila Skenderovića, dr Šerba Rastodera…

Novi, 17. broj revije „Bihor“ je završen, a od ponedeljka će biti dostupan čitaocima u Luksemburgu, Novom Pazaru, Sarajevu, Bihoru i drugim prodajnim mjestima širom Evrope.

Iz redakcije „Bihora“ su saopštili da čitaoci u novom broju, u rubrici iz stare beranske čaršije, mogu pročitati tekst Ada Softića iz Berana „Muftijini darovi koji život znače“. U pitanju je dirljiva priča o muftiji Ademu Softiću, uz čiju pomoć je, početkom prošlog vijeka, iškolovan veliki broj djece iz pravoslavnih i muslimanskih porodica u beranskom kraju.

U novom broju možete pročitati i o bogatim aktivnostima ZK „Bihor“ iz Luksemburga, udruženja koje predstavlja primjer dobre organizacije udruženja u dijaspori.

Osim toga, dr Šemsudin Hadrović donosi tekst o aktivnostima i konkretnim koracima u pravcu razvoja nove opštine Petnjica.

Novi broj revije piše i o promociji Enciklopedije bošnjačko-sandžačke književnosti u Luksemburgu, kao i o Međunarodnom festivalu kulture u Luksemburgu na kojem svake godine učestvuju i poslenici kulture iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i drugih bivših jugoslovenskih republika.

Almir Mehonić piše o obilježavanju srebreničkog genocida u Luksemburgu, a Jusuf Babačić, u tekstu „Ljepotan iznad rijeke Ur“, o jednom od najljepših dvoraca u Evropi, Viandenu, u istoimenom gradiću u Luksemburgu.

U tekstu „Stranac u svijetu nepravde“, Asad Ajdarpašić govori o položaju doseljenika u Luksemburgu i preprekama na koje nailaze u želji da se što prije i što bolje integrišu u moderno luksemburško društvo.

Između ostalog, u novom broju možete pročitati i intervju sa dipl. ecc. Džemilom Skenderovićem, porijeklom iz bihorskog sela Trpezi, političkim aktivistom koji je nedavno, na sjednici Ujedinjenih nacija u Njujorku, zastupao Luksemburg.

Ruždija Kočan u tekstu „Rožaje: uspon i pad“ analitički posmatra posljedice koje su prethodile talasu najnovijih i velikih iseljavanja iz ovog gradića sa sjevera Crne Gore. Rožaje, gradić koji je u najnovijoj istorijskoj epohi tokom krvavih balkanskih ratova ugostio raseljene iz Bosne i Kosova, Bošnjake, Srbe i Albance, doživio je njihovu sudbinu i veliki broj njegovih žitelja krenuo je u svijet tražeći neko novo Rožaje u kojem mogu, zahvaljujući svom radu, da žive bez brige šta će se sutra dogoditi i hoće li njihova djeca imati redovne obroke.

Magistar Esko Muratović se i u ovom broju bavi bihorskom leksikom, te u tekstu „Strpljenje i vedrina“ donosi vrlo zanimljive jezičke i kulturološke opservacije vezane za mnoge pojmove bihorske leksike.

Faik Hodžić, koji živi i radi u Holandiji, piše o susretima „Tradicionalni dani bošnjačke kulture u Dortmundu“, posebno apostrofirajući aktivnosti prof. dr Mirsada Freiberga i pokreta Svjetskog saveza Bošnjaka, čiji je idejni tvorac.

Prof dr Šerbo Rastoder i u ovom broju, u tekstu „Istorijska magla ili nauka“, piše o fenomenu iskrivljenog posmatranja na ozbiljne istorijske lomove na prostoru Crne Gore i Balkana, a povodom knjige Miloša K.Vojinovića „Stotinu godina od iseljavanja muslimana iz Crne Gore za Tursku, Kolašin-Alačeta 2014,364“.

Mr Sait Šabotić, profesor iz Nikšića, donosi važne datume iz prošlosti Bihora koji dosežu i do 1400. godine.

U kulturnoj rubrici revija donosi intervju sa zavičajnim piscem Šefkijom Borančićem, autorom više zapaženih romana koji tretiraju iseljavanje Bošnjaka iz Sandžaka i njihovu sudbinu širom svijeta, a objavljuje i pjesme Hajra Ikića iz Novog Pazara i Ranka Mićanovića iz Plužina.

Revija donosi i tekst o nedavno preminulom prof. filozofije i književniku Ferhanu Kočanu, rođenom u bihorskom selu Godočelje, koji je živio i radio u Makedoniji.

Osim toga, na 12. strani revija donosi specijalni dodak sa 38 sponzora koji su svojim bogatim donacijama pomogli da „Prvomajski susreti dijaspore“ u Luksemburgu, u organizaciji ZK „Bihor“, budu kvalitetno organizovani i ostvare značajan prihod koji je doniran u zavičaj i Crnu Goru.

I ovaj broj, u tiražu od 1 000 primjeraka, štampan je u štampariji „Merkator“ u Bijelom Polju.

Revija „Bihor“ izlazi pod pokroviteljstvom Zavičajnog kluba „Bihor“ iz Luksemburga.

Urednik je Faiz Softić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!