Ženeva: Hiljade ljudi odale počast srebreničkim žrtvama pred zgradom Ujedinjenih nacija

Na komemoraciji, povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, okupilo se nekoliko hiljada Bosanaca i Hercegovaca iz svih dijelova Švicarske…

U Ženevi se danas održava skup obilježavanja sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici pod sloganom ”Da se nikad ne zaboravi”.

Na komemoraciji, povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, okupilo se nekoliko hiljada Bosanaca i Hercegovaca iz svih dijelova Švicarske.

”Ovo je samo jedna od serije događaja. Širom Švajcarske biće mnogo izložbi i panela gdje će prisustvovati mnogi predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Srebrenice i dijaspore”, javio je iz Ženeve reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

On je kazao da organizatori skupa nisu slučajno izabrali plato ispred druge najvažnije institucije Ujedinjenih naroda, kako bi poslali poruku da se u Srebrenici dogodio genocid u kojem je stradalo više od 8.000 ljudi.

Mnogi učesnici skupa našli su dom u Švicarskoj, gdje su izbjegli tokom rata u BiH, ali svima je želja da nastavi da živi sjećanje na Srebrenicu kako se takvi zločini ne bi ponovili, javio je Goranović.

”Ovo je žalosno. Dolazim iz Kozarca….došla sam da podržim ovaj narod ovdje”, rekla je Asima Grozdanić.

”Želim da poručim svima da se ovo ne smije nikad zaboraviti. Da pamte, da se sjetimo svih naših, roditelja, prijatelja i svih nedužnih koji su poginuli u Srebrenici 1995.”, kazao je Islam Bektić.

Skupu prisustvuje i delegacija iz Srebrenice, na čelu sa načelnikom opštine Srebrenica, Ćamilom Durakovićem.

Ranije ove sedmice, Duraković je zajedno sa Naserom Orićem, ratnim komandantom Armije BiH u Srebrenici, kojeg je Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine, doputovao u Švicarsku, kada su zadržani na granici te zemlje, a Orić uhapšen po optužnici Republike Srbije.

Savezna kancelarija za pravosuđe u Bernu saopštila je da je Orić saslušan krajem sedmice.

Orić je rekao da će se žaliti ukoliko bude donesena odluka o izručenju Srbiji.

”Sada je na potezu Beograd, koji bi u narednih nekoliko dana mogao da pošalje zahtev za izručenje Orića u Srbiju”, javio je Goranović.

Iz Orićevog advokatskog tima su rekli da će uložiti žalbu na pritvaranje njihovog klijenta.

Glasnogovornik švicarske Savezne kancelarije za pravosuđe, Folco Galli potvrdio je da su vlasti Srbije u četvrtak predale zahtjev za hapšenje Nasera Orića, datiran na 3. februar 2014. godine, koji je “uglavnom identičan sa difuznom potjernicom Interpola” te su potvrdile su da je taj zahtjev validan.

Po njemu, iako je iz Bosne i Hercegovine prošle godine stigao zahtjev za brisanjem Interpolove potjernice za Naserom Orićem, to ne znači da ga Švicarska sada ne može uhapsiti ili eventualno izručiti.

Izvor: Al Jazeera

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!