Jens Stoltenberg: Ključna faza, odluka u decembru

“Sada smo u ključnoj fazi i veoma je važno da Crna Gora pokaže da je spremna da postane vrijedan član Alijanse. Mi možemo računati na Crnu Goru da će nastaviti sa reformama vladavine prava, i ohrabrujemo vas da nastavite da jačate podršku javnosti. Pirdruživanje evroatlantskoj porodici je dobit i za Alijansu i za Crnu Goru. Države koje su se pridružile Alijansi su ojačale svoju demokratiju i svoju bezbjednost, i životi građana su bezbjedniji. Učinili su NATO jačim. Proširenje je istorijski uspjeh koji donosi stabilnost”, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a

Crna Gora treba da učini ono što je preostalo i pokaže da je spremna da postane članica NATO-a, kazao je generalni sekretar Alijanse koji je takođe izrazio žaljene i saučešće zbog žrtava NATO bombardovanja.

Jens Stoltenberg je naveo da integracija nije lak put i da zahtijeva snažnu posvećenost i istinske promjene.

Govoreći o centralnom pitanju koje zanima Crnu Goru – pozivnici za članstvo, Stoltenberg je poručio da će odluka biti donijeta do kraja godine na Sastanku ministra inostranih poslova.

“Sada smo u ključnoj fazi i veoma je važno da Crna Gora pokaže da je spremna da postane vrijedan član Alijanse. Mi možemo računati na Crnu Goru da će nastaviti sa reformama vladavine prava, i ohrabrujemo vas da nastavite da jačate podršku javnosti. Pirdruživanje evroatlantskoj porodici je dobit i za Alijansu i za Crnu Goru. Države koje su se pridružile Alijansi su ojačale svoju demokratiju i svoju bezbjednost, i životi građana su bezbjedniji. Učinili su NATO jačim. Proširenje je istorijski uspjeh koji donosi stabilnost”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao i da integracije nijesu lake, jer traže snažnu i istinsku posvećenost, kao i istinske promjene. 

“Crna Gora zaista ostvaruje napredak. Radujem se što ću sa vama nastaviti da radim u mjesecima koji su pred nama, u ključnom periodu za Crnu Goru i NATO”, rekao je generalni sekretar NATO-a.

On je komentarisao NATO operaciju u SRJ, koja je najjači argument crnogorskih protivnika učlanjenja u Alijansu.

“Nažalost, u konkretnom slučaju nijesmo mogli da izbjegnemo stradanje civila. Žalim zbog toga iskreno. Cilj operacije je svakako bio da se uspostavi mir”, poručio je Stoltenberg.

Na pitanje da li trenutno postoje zemlje koje se protive ulasku Crne Gore u NATO on je odgovorio da je Alijansa zasnovana na konsenzusu i da svih 28 saveznica moraju da se usaglase kada donose odluke.

“Do kraja godine ćemo potvrditi svoj stav, na dobrom smo putu, Crna Gora postiže dobre rezultate, dobro sarađujemo, imamo fokusirane razgovore i ne bi bilo valjano da sada spominjem države pojedinačno jer je važno da se svi saglasimo”, rekao je Stoltenberg.

Premijer Milo Đukanović  rekao je da je posjeta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga bila odlična prilika da se analiziraju rezultati na polovini puta ka Alijansi. Danas je, kaže, u fokusu bilo ono što su bile aktivnosti Crne Gore u komunikaciji sa strukturama NATO-a i zemljama članicama, te rezultati u reformama. 

“Zajednička ocjena je da je intenzivna diplomatska aktivnost dovela do boljeg razumijevanja kod značajnog šireg kruga zemalja članica i ocjena je da je primjetan rezultat koji smo ostvarili posebno u oblastima vladavine prava i podrške javnost. U oblasti bezbjednosti i obavještajnog rada nema nikakvog nerazumijevanja”, naglasio je Đukanović.

On je dodao da je Crna Gora implementacijom zakonskih novina u oblasti vladavine prava preduzela reforme u odnosu na obećanja prema saveznicima, i da se reforme odvijaju planiranim tempom te da je danas boljoj situaciji nego ranije. Đukanović je uvjeren da će u narednom periodu doći do povećanja podrške javnosti što će, smatra, dovesti do poziva u NATO.

Nebojša Redžić (Glas Amerike)

Foto: Vlada Crne Gore

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!