Harun Mehmedinović snima zvijezde na američkom nebu

“Za 12 godina mog života u Los Anđelesu nijesam vidio zvijezde. Dio djetinjstva u Bosni proveo sam na selu i mogao da vidim noćno nebo. To je bila neka vrsta mog duhovnog iskustva kao djeteta. I to sam izgubio za taj dugi niz godina”, kazao je Mehmedinović za američki magazin Time

Ukoliko spadate u 54 odsto svjetske populacije koja živi u urbanom području, onda bez sumnje znate kakav je osjećaj kada napokon vidite zvjezdano nebo.

Daleko od grada nebo svjetluca sa bezbroj zvijezda i planeta i možete jasno da razaznate sazvježđa i Mlečni put.

Novi projekat “Skyglow”, filmskih stvaralaca Haruna Mehmedinovića i Gavina Heffernana, teži da zadrži taj fenomen u posljednjim preostalim lokacijama s kojih može da se vidi zvjezdano nebo.

“Za 12 godina mog života u Los Anđelesu nijesam vidio zvijezde. Dio djetinjstva u Bosni proveo sam na selu i mogao da vidim noćno nebo. To je bila neka vrsta mog duhovnog iskustva kao djeteta. I to sam izgubio za taj dugi niz godina”, kazao je Mehmedinović za američki magazin Time.

Dvojac se nada da će projektom uspjeti da prošire svijest zbog efekata svjetlosnog zagađenja i da istraže psihološke efekte života u svijetu bez zvijezda. U tom cilju, oni će raditi ssa neprofitnom organizacijom “Tucson”, Međunarodnog udruženja “Dark-Sky”.

“Njihov primarni interes je da se utiču na gradove da promijene svoje sisteme osvjetljenja i način razmišljanja o tome šta treba da bude osvijetljeno, a šta ne”, rekao je Mehmedinović.

“To nije nešto što mora da bude ovako kako je”, dodao je Heffernan.

Svoje najbolje snimke i fotografije neba na kraju projekta Mehmedinović i Heffernan će objaviti u knjizi i na Blue-rayu, a za taj dio akcije prikupljaju novac preko stranice Kickstarter.

Harun Mehmedinović je mladi bosanski – američki režiser, scenarista, fotograf i profesor fotografije i filma na Univerzitetu Sjeverne Arizone.

Diplomirao na UCLA školi za pozorište, film i televiziju. Njegov film “U ime sina” premijerno je prikazan na filmskom festivalu Telluride i osvojio je više od trideset međunarodnih nagrada, uključujući Šangaj filmski festival.

Saradnik je italijanskog Voguea i BBC Eartha.

Autor je dvije knjige – “Seance”, (objavljena 2013), za koju je predgovor napisao Aleksandar Hemon, i “Persona”, koja je objavljena ove godine.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!