Video: U Sarajevu oboren Ginisov rekord, skuvana 4.124 litra begove čorbe!

Begova čorba je napravljena od 800 kilograma pilećeg mesa, 150 kilograma šargarepe, 50 kilograma luka, pet kilograma bamije, 70 kilograma brašna, 15 kilograma peršuna, 75 litara ulja, 15 kilograma putera i pet kilograma začina

U Sarajevu je danas oboren Ginisov rekord u količini skuvane begove čorbe. Sarajevski kuvari, uz pomoć volontera, skuvali su 4.124 litra begove čorbe.

Prvi sastojci ubačeni su jutros u veliku šerpu, čime je ozvaničen početak obaranja Ginisovog rekorda u pravljenju najveće porcije begove čorbe na svijetu, piše portal slobodna-bosna.ba.

Begova čorba, koju je 50 kuvara i volontera pravilo od ranih jutarnjih sati, teška je više od 4.120 kilograma. Dosadašnji rekord je bio 4.026.

Odgovorni kuvar Zaim Merdan je član Udruženja kuvara BiH, a čorba se kuvala od jutros ispred Doma oružanih snaga BiH.

Begova čorba se kuvala u loncu prečnika dva i po i jedan metar visine, zapremine 4.100 litara, što daje oko 15.000 porcija koje su u poslijepodnevnim satima podijeljene građanima i gostima. Dio je doniran i narodnim kuhinjama.

Recept za begovu čorbu kojom je oboren Ginisov rekord je: 800 kilograma pilećeg mesa, 150 kilograma šargarepe, 50 kilograma luka, pet kilograma bamije, 70 kilograma brašna, 15 kilograma peršuna, 75 litara ulja, 15 kilograma putera i pet kilograma začina.

Razlog što su izabrali begovu čorbu je što žele da njeguju tradiciju bosanske kuhinje. Garancije da će čorba biti kvalitetno izmjerena dao je Rol Vaga iz Kiseljaka, koji svoje stručnjake uključuju da bi se ispoštovali standardi koje traži Ginis.

Obaranje rekorda je dio programa najveće godišnje kuvarske manifestacije u Evropi, a to je konferencija Udruženja svjetskih kuvarskih asocijacija koja se odvija u Sarajevu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!