Zašto Vojska Srbije krije da je prisustvovala pomenu Draži Mihailoviću: Diković dao dozvolu, Vulin znao

O posjeti Ravnoj Gori Vojska Srbije nije obavijestila javnost. Čak se u naknadnom saopštenju Ministarstva odbrane, koje je odgovor na novinarska pitanja, navodi da nije bila u planu, mada ne demantuju da su predstavnici vojske zvanično bili na Ravnoj Gori

Foto: Twitter

Predstavnici Vojske Srbije, njih oko 200, bili su na Ravnoj Gori, uz dozvolu vojnog vrha, potvrdio je za “Blic” publicista i istoriograf Miloslav Samardžić, koji je na poziv vojske držao govor.

“Mene su prije toga posjetili oficiri iz Generlštaba i pitali me da li bih držao govor kada Vojska Srbije prvi put odaje počast na Ravnoj Gori đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću. Prihvatio sam tu čast. Došli su sa četri vojna autobusa ispred crkve. Bilo je njih oko 200. Tu sam, prema programu, održao govor zatim smo otišli kod spomenika đeneralu Mihailoviću i sveštnik Drago Jovanović je održao opelo. Svešteniku i meni su nakon toga oficiri dali zahvalnice na kojima piše Generelaštab. Zahvalnicu od vojske je dobio i Vladika valjevski Milutin, koji nije bio prisutan”, objasnio je za “Blic” Samardžić.

Ista vojna delegacija je tog 5. maja obišla logor u Jajincima, kao mesta vezana za Prvi i Drugi srpski ustanak – manastir Bogovađu i Takovo.

Osim Samardžića, nekoliko izvora iz Vojske Srbije potvrdilo je “Blicu” da je za ovaj put dozvolu dao načelnik GŠ Ljubiša Diković, a tvrde i da je sa svim bio upoznat i ministar Aleksandar Vulin, koji je tog 5. maja bio na događaju koji je organizovao SUBNOR u Beogradu, oko koga se okupljaju poštovaoci komunističkog partizanskog pokreta.

Međutim, o posjeti Ravnoj Gori Vojska Srbije nije obavijestila javnost. Čak se u naknadnom saopštenju Ministarstva odbrane, koje je odgovor na novinarska pitanja, navodi da nije bila u planu, mada ne demantuju da su predstavnici vojske zvanično bili na Ravnoj Gori.

Fotografija vojnika koji su odali počast Draži Mihajloviću je izazvala mnogo različitih komentara na Twitteru.

Inače, Vojska i skoro svi ministri odbrane više godina unazad zvanično sa predstavicima Ambasade SAD polažu vijenac u Pranjanima kod spomenika Mihailoviću i njegovim saborcima koji su 1944. spasili 500 savezničkih pilota. Mihailović je zbog toga nakon rata odlikovan najvišim oredenom za strance SAD-a, Legijom zasluga prvog stepena. Taj orden je svečano uručen njegovoj porodici u Ambasadi SAD u Beogradu 2005.

Poslije rata, jugoslovenski sud je Mihailovića osudio na smrt zbog navodne saradnje sa okupatorima pa je pogubljen, a njegovo grobno mjesto se ne zna ni danas. Komisija Vlade Srbije za pronalaženje njegovih zemnih ostatak je svojevremeno zaključila da je ubijen na Adi Ciganliji kod zatvora koji je tada tamo postojao.

Oduka suda je zvanično i pravosnažno poništena 2015. u postupku rehabilitacije.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!