Sindikat doktora medicine: Ništa nije ukazivalo na nasilje kada je dječak u januaru primljen u KCCG

Dijete nije bilo hospitalizovano zbog povrede, već upućeno na dodatna ispitivanja, jer je ljekar zbog uvećanih limfnih čvorova posumnjao na sistemsku bolest kod dječaka, saopštili su iz Sindikata medija. “Podliv ispod oka kod djece često nastaje kao posljedica spuštanja hematoma sa čela dejstvom gravitacije, a ne kao povreda koja je nastala zasebnim, direktnim dejstvom sile u predjelu oka. Kod dječaka nijesu postojale druge povrede, vidljivi tragovi starih povreda, znaci zapuštenosti ili neuhranjenosti”, navodi se u saopštenju

Klinički centar Crne Gore (Foto: Fokuspress.com)

Niti jedan nalaz ili rezultat radioloških pretraga preminulog petnaestomjesečnog P. J, koje je podleglo povredama zadobijenim zlostavljanjem, nije ukazivao na znake fizičkog nasilja kada je dijete 6. januara primljeno u Klinički centar Crne Gore, saopštili su iz Sindikata doktora medicine Crne Gore.

Kako ističu, dijete nije bilo hospitalizovano zbog povrede, već upućeno na dodatna ispitivanja, jer je ljekar zbog uvećanih limfnih čvorova posumnjao na sistemsku bolest kod dječaka, saopštili su iz Sindikata medija.

Iz Sindikata su saopštili da je dječak doveden 6. januara 2018. godine u KC sa hematomom na čelu, što je odgovaralo podacima koje su ljekaru dali očuh i njegov komšija policajac.

“Podliv ispod oka kod djece često nastaje kao posljedica spuštanja hematoma sa čela dejstvom gravitacije, a ne kao povreda koja je nastala zasebnim, direktnim dejstvom sile u predjelu oka. Kod dječaka nijesu postojale druge povrede, vidljivi tragovi starih povreda, znaci zapuštenosti ili neuhranjenosti”, navodi se u saopštenju.

Kažu i da ljekari KC mjesečno prime stotonak djece sa sličnim traumama glave koje su u tom uzrastu najčeće posljedica pada ili nesrećnog slučaja.

“Pri tjelesnom pregledu zlostavljane djece česti su tragovi prstiju ili predmeta kojim je povreda nanešena koji ovdje nisu postojali. Takođe, niti jedan nalaz ili rezultat radioloških pretraga nije ukazivao na znake fizičkog zlostavljanja”, navode u saopštenju.

Iz Sindikata doktora medicine kažu i da je na pregledu dječak bio miran, sjedio je u krilu očuha, što je još jedna činjenica koja ordinirajućeg ljekara nije navela na pretpostavku da je dijete trpjelo nasilje.

“Naime, dijete koje trpi nasilje često je uznemireno u blizini osobe koja sprovodi nasilje. Veće dijete to može verbalizovati, dok manje dijete to ispoljava plačem”, navode u saopštenju.

Kažu i da je dijete pregledao vrhunski ljekar i profesionalc iz Dječije bolnice, koji je prepoznat kao jedan od najboljih, najposvećenijih i najpožrtvovanijih kolega i koji je u više navrata prijavljivao sumnju na nasilje nad djecom, kada su na to upućivali znaci i simptomi.

“Ono što javnosti želimo da poručimo je to da ne možemo promijeniti tragičan događaj sa kojim se niko od nas ne miri, znajući na koji se način desio, ali možemo uraditi sve da se nasilju stane na put i da se ovako nešto nikad više ne ponovi. Stoga apelujemo na cjelokupnu javnost da zajedno sa organizacijama koje se bave ljudskim pravima, zajedno sa profesionalcima iz oblasti zdravstva, policije i socijalnih službi, uradimo sve da se kao zajednica edukujemo kako da prepoznamo nasilje, kako da ga prijavimo i kako da se borimo protiv njega”, piše u saopštenju Sindikata doktora medicine, prenosi rtcg.me.

Zbog smrti dječaka, uhapšeni njegov očuh Nermin Šišić i majka Jelena Jovović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!