Džulijan Asanž oslobođen, priznaće krivicu za špijunažu, napustio Veliku Britaniju (VIDEO)

Američki tužioci naveli su u sudskim dokumentima da je Asanž (52) pristao da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zavjeru radi pribavljanja i objelodanjivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima Okružnog suda SAD za Sjeverna Marijanska ostrva

Džulijan Asanž pušten je iz zatvora nakon što je postigao dogovor sa američkim ministarstvom pravde, javlja Vikiliks.

Džulijan Asanž je pušten iz britanskog zatvora, navodi Vikiliks, organizacija koju je osnovao, a koja je na društvenim mrežama objavila snimak njegovog ukrcavanja u avion koji je poletio iz Velike Britanije na londonskom aerodromu Stansted.

Saopštenje da je Asanž na slobodi uslijedilo je ubrzo nakon što su se pojavile vijesti da će se ove nedjelje izjasniti krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži, u dogovoru koji bi mu omogućio da se vrati kući, u rodnu Australiju. Američki tužioci naveli su u sudskim dokumentima da je Asanž (52) pristao da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zavjeru radi pribavljanja i objelodanjivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima Okružnog suda SAD za Sjeverna Marijanska ostrva.

Asanž bi, prenosi N1, trebalo da bude osuđen na saslušanju na ostrvu Sajpan na Sjevernim Marijanskim ostrvima u srijedu u 9 sati po lokalnom vremenu (23 sata po GMT u utorak). Prema dogovoru, koji mora da odobri sudija, vjerovatno će mu biti određena kazna od pet godina zatvora koju je već odslužio i neće se suočiti sa novom zatvorskom kaznom.

U pismu federalnom sudiji u okružnom sudu za Sjeverna Marijanska ostrva, visoki zvaničnik ministarstva pravde je rekao da je poslat na Sajpan zbog „blizine zemlji državljanstva optuženog“. Zvaničnik je dodao da se, kada se završi saslušanje o kazni, očekuje da Asanž otputuje u Australiju.

Vikiliks je na mreži X saopštio da je Asanž napustio zatvor Belmarš u ponedjeljak ujutro, posle 1.901 dana zatočeništva. Tamo je provodio vrijeme, navodi ta organizacija, „u ćeliji veličine 2×3 metra, izolovan 23 sata dnevno“.

Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku, što je najveći bezbjednosni incident te vrste u američkoj vojnoj istoriji, uz niz diplomatskih depeša.

Asanž je optužen za vrijeem administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog masovnog objavljivanja tajnih američkih dokumenata, koje je procurila Čelsi Mening, bivša analitičarka američke vojne obavještajne službe koja je takođe krivično gonjena po Zakonu o špijunaži.

U više od 700.000 dokumenata bilo je diplomatskih depeša i izvještaja sa bojnog polja, kao što je video snimak iz 2007. na kojem je američki helikopter „apač“ pucao na osumnjičene pobunjenike u Iraku, i ubio desetak ljudi, uključujući dvoje novinara Rojtersa. Taj video je objavljen 2010.

Foto: Screenshot/Guardian Australia

Idi na VRH
error: Content is protected !!