U Bijelom Polju nakon 80 godina obavljena bajramska molitva na ostacima Hadžidanušine džamije

“Dubokog uvjerenja i povjerenja da naše komšije cijene ime ove velike žene koja je imala osjećaj za svoj grad i njegove stanovnike. REZ Od sredstava iz njenog vakufa pored džamije u Bijelom Polju izgradila i srednja škola, kao i imaret, odnosno narodna kuhinja za sve siromašne Bijelopoljce i Bijelopoljke, ma kojoj vjeri ili naciji pripadali”, rekao je Fejzić

Nakon 80 godina od kada je srušena Hadžidanušina džamija obavljena je bajramska molitva na njenim ostacima.Više od dvije hiljade vjernika okupilo se na bjelopoljskom trgu, na centralnoj proslavi jednog od najradosnijih islamskih praznika, Kurban-Bajrama.

Molitvu u ranim jutarnjim satima predvodio je reis Islamske zajednice Rifat Fejzić, koji je čestitajući ovaj praznik istakao vrijednosti suživota u Crnoj Gori.

“Džaba nam sve blagodati svijeta ako nemamo vremena da uživamo u njima i budemo zauzeti mržnjom, prepiranjem, nasiljem i ratovima.Ne formirajte torove. Crna Gora i suviše mala da bismo u torovima se dijelili. Spominjite malo više Boga, a malo manje naše pretke. Čuvajmo baštu iz koje smo ponikli jer svaki vrt ima svoje posebnosti. Oslobodite se uvjerenja da vas mjesto i porijeklo čine boljim ljudima”, poručio je Fejzić

A upravo je molitva na mjestu srušene Hadžidanušine džamije posebna simbolika ovogodišnjeg Bajrama.

Da Hadžidanuš hanumina ili Čaršiijska džamija iz 18.vijeka treba da se obnovi, poručio je reis, navodeći da jutrošnja mlitva nije čin prkosa, već:

“Dubokog uvjerenja i povjerenja da naše komšije cijene ime ove velike žene koja je imala osjećaj za svoj grad i njegove stanovnike. REZ Od sredstava iz njenog vakufa pored džamije u Bijelom Polju izgradila i srednja škola, kao i imaret, odnosno narodna kuhinja za sve siromašne Bijelopoljce i Bijelopoljke, ma kojoj vjeri ili naciji pripadali”, rekao je Fejzić.

Hadžidanušina džamija je uništena prilikom savezničkog bombardovanja 1944. a nakon oslobođenja teren je zatrpan i napravljeni su park, trg i šetalište.

Prije dvije godine, prilikom izgradnje fontane otkriveni su ostaci džamije i tada su počela arheološka istraživanja.

Izvor: Vijesti

Idi na VRH
error: Content is protected !!